Ivan Hoffman: Evropa nemůže přijmout celý svět. Má problémy sama se sebou

12. říjen 2015

Letošní Nobelovu cenu míru překvapivě získal tuniský Kvartet pro národní dialog. Koalice čtyř organizací se zasadila o budování demokracie po nepokojích v Tunisu roku 2011. Proč cenu nezískal Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN nebo německá kancléřka Angela Merkelová?

„Myslím si, že vztah k migrantům je opravdu velmi citlivá věc s mnoha rozměry. Taky je třeba rozlišovat mezi lidmi, kteří jdou jen za lepším, a těmi, kteří utíkají před válkami,“ říká komentátor Ivan Hoffman. Evropa prý opravdu nemá kapacity přijmout celý svět nebo i ty, kteří jsou na tom hůř než my.

Takže je bude vracet. „Statisícům ekonomických migrantů nebo těch, kteří přicházejí z bezpečných zemí, se tak rozplyne jejich sen o lepším životě. Jinak to ani dopadnout nemůže.“ Bude to stát hodně peněz a nestane se to ze dne na den. Taky se bude měnit azylová politika. A asi i výše dávek pro uprchlíky.

Obrat Merkelové

Podle Hoffmana si německá kancléřka nemůže dovolit měnit rétoriku, jak ji napadne. Nejdříve zvát a pak odmítat. „Dnes totiž tvrdí, že všichni mají právo na azylové řízení, už ne na pobyt v Německu.“ Nesouhlasí ani s jejím prohlášením směrem k zemím bývalého východního bloku.

Čtěte také

V Evropě roste nespokojenost

Sice se sama za Východoevropanku počítá, ale zároveň tvrdí, že lidé, kteří se dožili konce studené války, mají být šťastní. Místo toho spíš chtějí zůstat mimo dění. Podle komentátora Merkelová zapomíná, že ne všichni Středoevropani jsou spokojení se současným vývojem Evropy.

„Je tady hodně lidí, kterým nevyhovuje liberální orientace Evropy a odklon od levicových nebo konzervativních hodnot.“ A ti, co uznávají jiný směr, chtějí změnu, která je podle Hoffmana už načase. Několik nedávných demonstrací svědčí o tom, že Evropu netrápí jenom uprchlíci.

Nestabilní Turecko

V Německu demonstrovalo čtvrt milionu lidí. V Turecku byly demonstrace hned dvě. Při té v Istanbulu zemřelo na sto lidí během pumových útoků. „Objevily se informace, že útočníky poslali příznivci prezidenta Erdoğana právě na demonstraci jeho odpůrců.“


Každopádně veřejné mínění je dnes rozhodně proti prezidentovi i jeho politické straně. Je to další země v naší blízkosti, která jak to vypadá, bude silně vnitřně destabilizovaná. A to není dobrá zpráva.

Turecký prezident je teď pár měsíců před volbami v nepříjemné situaci. Je kritizovaný nejen levicí a Kurdy, ale i celou opozicí. Nepřímo navíc podporuje islamisty. Turecko vyhlásilo třídenní státní smutek, ale i tak se jeho odpůrci sešli, tentokrát s nápisy „Stát je vrah“ nebo „Známe vraha“.

Trasy migrantů

Jak se komentátor dívá na Nobelovu cenu míru? Jak na budoucnost vedení TOP 09? A proč se mu nelíbí rozhodnutí norských soudů o dětech Michalákových? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.