Ivan Hoffman: Jestli si na někom má zákon vylámat zuby, bude to zřejmě Rittig

24. březen 2014

Ivo Rittig zůstává na svobodě. Městský soud mu vrátil i pas. Neexistuje prý důvod proč by nemohl svobodně vycestovat do zahraničí. O čem to svědčí?

„Pan Rittig je tak bohatý, že už nikdy nebude chudý. Přestože oficiálně nic nemá,“ začal svou úvahu Ivan Hoffman. Na rozdíl například od případu Davida Ratha, kde existují důkazy a odposlechy, tady máme před sebou člověka, který se pohybuje „ve stínu“ odjakživa. Má kontakty a „umí v tom chodit“.

Svědčí o tom i Rittigovo sebevědomí, se kterým celý případ glosuje. Ze soudu si nic nedělá. „Jako kdyby si to celé užíval. Rozhodně z něj člověk nemá pocit, že by se něčeho bál.“

Čtěte také

Podle Hoffmana bude skutečné těžké říct, co je v Rittigově případu ještě legální, na hranici podnikání, a co je už zločin.


Rittig s Janouškem – nejrovnější mezi rovnými

„Podaří-li se ale takové lidi odsoudit za prokázanou zločinnost, za úmysl spáchat zločin, bude to něco znamenat i pro budoucnost,“ říká Hoffman s odkazem také na případ Romana Janouška.

Ten už dva roky čeká na soud, na posudky. Ačkoli „by normální člověk předpokládal, že je tam vše jasné: Člověk který byl pod drogami, prostě provedl něco, co se doopravdy nedělá. Najel do ženy, odhodil ji autem. A najednou se všechno musí velmi důkladně zkoumat.“

Není tak spíše problém v tom, kdo je zkoumán, než v důkazech? „Tady vidíme, že doopravdy jsme si všichni rovni, ale někteří jsme si rovnější.“

Co si Ivan Hoffman myslí o složitosti našich zákonů? Proč velké řetězce opouštějí ČR? Má se úřad ombudsmana zabývat stížností na hluk z dětského hřiště? A jak vidí prezidentské volby na Slovensku? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio