Ivan Hoffman: Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Politici to vnímají ale jen tehdy, pokud se jim to hodí

19. leden 2015

Opravdu Západ rezignuje na otevřenou multikulturní společnost? Oslavy 70. výročí osvobození Osvětimi bez Vladimira Putina. A je i Česko už ve válce?

Po teroristických útocích v Paříži to vypadá, že lidé i politici v Evropě postupně rezignují na otevřenou multikulturní společnost. „Zdá se, že to Evropa vzdala. A ozývají se i hlasy, které rozdělují společnost na my a oni. Menšiny se prý mají přizpůsobit většině. Jak to ale skončí?“ ptá se Ivan Hoffman.

Už neobstojí argumentace, že se tato druhá generace „lidí odjinud“ nemá kam vrátit. „Navíc se radikalizuje i situace mezi muslimy. Stále totiž vycházejí karikatury proroka Mohameda,“ připomíná komentátor. „Nikdo dnes podle mě nedokáže odhadnout, kam až to dospěje.“

Čtěte také

Putin vs. Orwell

Ruský premiér Vladimir Putin nepojede na oslavy 70. výročí osvobození koncentračního táboru v polské Osvětimi. Oznámení ještě vyostřilo vztahy mezi Evropou a Ruskem.

„Prostě se necpe tam, kde by ho nechtěli. Já si ale půjčím Orwellova slova, podle kterých kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. A kdo přítomnost, tak i minulost. Poučení z historie asi současní politici vnímají jen tehdy, když se jim to hodí,“ odhaduje Hoffman.

Podle něj už opravdu stojíme na pokraji války i u nás. „Zejména když novinář v televizi klidně prohlásí, že se na Ukrajině má vybít 1,5 milionů lidí. Ostatně podobné názory má i Julija Tymošenková. Po takových výrocích dostávám ještě větší strach. Je to kousek od nás.“

BIS a zvyšování rozpočtu

České informační služby mají mít zvýšený rozpočet o sto milionů korun. „Samozřejmě, kdy roste napětí a svět je ve válce, tak prohlášení premiéra zvyšuje pocit bezpečí. Člověka ale napadne, že to taky může znamenat větší šmírování vlastních občanů.“

Podle komentátora by ale naši politici měli naše informační služby začít více vnímat. Před nedávnem se ukázalo, že na nebezpečí skladů zbraní ve Vrběticích, upozorňovaly už dávno.

Jak se komentátor dívá na výročí upálení Jana Palacha? A jak vidí další nejen diplomatické rozepře mezi Ruskem a Ukrajinou? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio