Ivan Hoffman: Nejdůležitější zákon roku? Většina lidí má pocit, že se jich státní rozpočet vůbec nedotkne

15. prosinec 2014

Vášnivé debaty o státním rozpočtu před lety ustaly. A přitom se každý rok jen zvyšuje deficit. Řítíme se do dluhové pasti?

„Kdybychom se na státní rozpočet podívali logikou rodinného rozpočtu, musely bychom jeho tvůrce žalovat za kreativní účetnictví, za znehodnocování měny a za zpronevěru obrovského rozsahu,“ soudí Ivan Hoffman.

Velké částky z nového rozpočtu směřují na splácení úroků ze státního dluhu, resp. úroků z úroků. Stejně jako v minulosti. „Nikoho ale ani nenapadne splácet dluhy,“ upozorňuje komentátor.

Globální móda

Podle něj to jen odpovídá dobovému globálnímu trendu, kdy se zadlužují všichni. „Nikdo už neumí žít z toho, co si vydělá. Navíc nikdo nemá takový vliv, aby tento nešvar zastavil.“ Proto se také mezi lidmi přestalo o rozpočtu debatovat.

Všechny peníze, které do rozpočtu plynou, se dělí Hoffman na dvě části: jedna se vrátí do společnosti a druhá mizí někam a nikdo neví kam. „A nikdo ani neví proč. Protože ten důvod postupně navyšovat státní dluh žádný rozumný není.“

Janotův stín

Rozpočet tak zůstává vlastně stejný jako v minulosti. „Stín Eduarda Janoty se vznáší nad všemi ministry financí.“ Mění se jen akcenty.

V minulosti víc peněz směřovalo na investice a šetřilo se na lidech, teď je to naopak. „Ale zase to není tak, že by se státním zaměstnancům přidala nějaká horentní částka.“

Státní rozpočet ČR na rok 2015 podle kapitol ve srovnání s loňským rokem

Proč si Ivan Hoffman myslí, že spoléhat se na politiky je úplná marnost? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio