Ivan Hoffman: Němci přišli o iluze. Místo vděčnosti se od uprchlíků dočkali násilí

11. leden 2016

Loupeže a sexuální útoky na ženy během oslav příchodu nového roku v Německu a v dalších zemích mění dosavadní pohled na uprchlíky. Jaké to bude mít důsledky pro Evropu? A zůstane ve funkci kancléřka Angela Merkelová?

„Němci jsou šokováni tím, že místo vděčnosti se od nově příchozích dočkali takového násilí,“ říká komentátor Ivan Hoffman. Šok je podle něho dále umocněn tím, že většina médií líčila migraci jako idylu. „Média předváděla ukázky lidské solidarity a o konfliktech se z důvodů politické korektnosti nepsalo. A občané to teď nutně vnímají jako manipulaci a cenzuru.“

Podle Ivana Hoffmana tak skončila iluze, že uprchlíci obecně jsou lidé jako my. V některých případech jsou ale nepřijatelně jiní a někdy i nebezpeční.

„Nyní hrozí, že se vůči všem uprchlíkům zvedne vlna zloby. Hlavním viníkem toho ale budou politici, kteří jsou povinni takovéto chování předvídat,“ domnívá se komentátor.

Multikulturalismus selhal

Důvodem jejich selhání je fakt, že si vytvořili iluzi kulturního obohacování. „To ale někdy je a někdy není. Jedna věc je poznávat jako cestovatel a něco jiného je, když lidé přijdou do cizího prostředí, jsou vykořenění a přitom mají odlišné pojetí života. A to se při silvestrovské noci naplno ukázalo,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Myslím, že Angela Merkelová silvestrovské události politicky nepřežije. Je otázkou, zda po ní přijde někdo s nějakým řešením. Nevím, jestli se někdo takový rýsuje,“ dodává Hoffman.

Premiér si má lépe chránit svou poštu

S uprchlíky souvisí i aktuální kauza kolem zveřejnění elektronické pošty premiéra Bohuslava Sobotky. A není náhodou, že se tak stalo na neonacistickém webu. Jedním z cílů hackerů totiž byla korespondence týkající se migrace.

„Snaží se z toho získat určitý politický kapitál a podporu pro svůj světonázor,“ říká Hoffman. Zároveň se ale domnívá, že jejich snaha bude marná. „Premiérův postoj z e-mailů přímo nevyplývá, dozvěděli jsme se jen to, co mu radí jeho okolí.“

O silvestrovské noci před nádražím v Kolíně nad Rýnem mladí muži „arabského vzezření“ se ve skupinách vrhali na jednotlivé ženy, sexuálně je obtěžovali a okrádali

Vystupování předsedy vlády na téma migrace je podle Hoffmana velmi vyvážené, podobně jako u dalších premiérů Visegrádské čtyřky.

„Není nadšeným stoupencem multikulturalismu či přijímání co největšího počtu uprchlíků. Vnímá to jako problém a ne jako něco pozitivního, co nám jako dar spadlo z nebe,“ uzavírá.

Premiér by si ale měl dávat větší pozor na svou elektronickou komunikaci. Pokud to politik ve vrcholné funkci nedokáže, tak to na něho nevrhá dobré světlo.

Existuje na internetu soukromí? Jak vidí problematiku dotací pro velké firmy, například pro Agrofert Andreje Babiše? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , zis , ert
Spustit audio