Ivan Hoffman: Nový český prezident musí umět lidi přesvědčit. Intelektuál Horáček to ale nebude

13. únor 2017

Pomalu a jistě začaly předvolební tanečky kandidátů přímé volby prezidenta ČR. Komentátor tady ale kromě Zemana nějakého velkého favorita (zatím) nevidí. Ten svou případnou účast má oznámit až 9. března. Voliči rozhodnou za rok v lednu.

Prezidentskou kandidaturu zvažují ekonom Jan Švejnar, předseda AV ČR Jiří Drahoš nebo lékař Marek Hilšer. Potvrdil jí už hudebník a textař Michal Horáček. „Dělat to chce, bavilo by ho to, asi by i dobře mluvil. Ale na prezidenta doopravdy nevypadá. Nevidím někoho takového ani v dalších kandidátech,“ říká Ivan Hoffman.

„Musí to být člověk, který přesvědčí lidi, ale nebude to intelektuál. A to Horáček je.“ Horáček už mezitím stihl představit svůj poradní tým: Pavel Pafko, Dana Drábová, Karel Eliáš, Magda Vášáryová… „Celebrity mají v duchu americké kampaně kandidátovi dodat lesk. Za Clintonovou ale stál celý Hollywood a jak to dopadlo?“

Zemanovi chybí lidi

Prezident Miloš Zeman

Zemanovi už kandidaturu doporučilo jeho sedm spolupracovníků. „Těžko si ale představit, že by mu poradili něco jiného,“ usmívá se komentátor. Daleko zajímavější by prý bylo, kdyby Zeman oslovil vlastní kritiky.

Má vůbec nějaký tým snů i Miloš Zeman? „Když se nad tím zamyslím, tak on se nikdy neobklopoval jinými lidmi, než kteří na něj tak nějak zbyli. Ten, kdo má o sobě vysoké mínění, se ani ptát okolí nepotřebuje. Jen by ho to při jeho moudrém vládnutí zdržovalo,“ dodává ironicky.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio