Ivan Hoffman: Ohrožení chudobou je zavádějící statistika

9. červen 2014

Chudoba dnes znamená nemoct si dovolit auto, telefon nebo maso třikrát týdně. Neumírá se na to, ale příjemné to není. Horší je, že bohatými se rozhodně nestávají ti nejšikovnější a nejvzdělanější.

Když se řekne chudoba, představí si většina lidí hladomor a děti v chatrčích. Podle komentátora Ivana Hoffmana je potřeba si uvědomit, že moderní chudoba statistiků takto nevypadá. „S tou opravdovou bídou, která je v nejchudších částech světa nebo jak ji známe ze středověku, nemá mnoho společného.“

„Správně by se mělo říkat, že půl druhého milionu lidí je ohroženo absencí blahobytu.“ Což znamená, že si ti lidé nemohou dovolit základní věci jako auto nebo telefon nebo maso třikrát týdne. „Naše nároky se zvýšili,“ uznává komentátor.

Nůžky společnosti se rozevírají
Na tohle se neumírá, ale příjemné to také není. „Prohlubující se sociální nerovnost je pro mnohé nepříjemnější než reálná životní úroveň. Podle jiného výzkumu jsou totiž s úrovní spokojeny tři čtvrtiny lidí,“ říká Hoffman.

Problém podle Hoffmana také spočívá v tom, že lidé, kteří přijdou o práci, cítí křivdu. Bohatšími se totiž nestávají nejšikovnější a nejvzdělanější. „Tito lidé nemají šanci konkurovat podvodníkům a spekulantům,“ říká.

Čtěte také

„Stále ale platí, že úroveň společnosti se měří podle životní úrovně těch posledních,“ připomíná komentátor.

Vláda se rozhodla, že od ledna příštího roku zvýší minimální mzdu na 9000 Kč. To by mělo lidi motivovat, aby nezůstávali na sociálních dávkách. „Pokud budou mít všichni zájem dojít společného řešení, tak na tom vydělají všichni,“ říká.

Bude ministerský předseda platit pokutu za Andreje Babiše? Jak Ivan Hoffman hodnotí práci NATO? A jak volby v Sýrii? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: iho , zis , jra
Spustit audio