Ivan Hoffman: Oslavy 17. listopadu na mě působily jako propagandistický kýč

24. listopad 2014

Máme za sebou 25 let od Sametové revoluce. Vzpomínali ti správní? A vážíme si vůbec získané svobody?

„Na mě to všechno vzpomínání působilo jako propagandistický kýč. Bylo to všechno přehnané, sebechvalné. Přitom jsem očekával spíš pořádnou analýzu toho, co se opravdu stalo,“ říká komentátor Ivan Hoffman.

„Dnešní elita nemůže lidem nabídnout skvělou budoucnost, tak jim nabízí hroznou minulost.“ Podle komentátora lidem nikdo dnes neřekl, že na troskách minulého režimu vzniklo něco, za co se ani nikdo není schopen omluvit.

Čtěte také

Podle Ivana Hoffmana jsme si spíše měli připomenout, že demokracie není stav, který se nastolí a je. „Je to úkol, na kterém se stále musí pracovat a obnovovat. Jinak to dříve nebo později vezme za své. Svoboda je stav ducha. Vnitřní svobodu člověku nikdo nevezme. Záleží na každém z nás. Ta vnější svoboda je věc další. Lidé, kteří jsou dnes z venku svobodní, vůbec nemusí prožít hezký a spokojený život. Naopak ti vnitřně svobodní dokáží žít i v nesvobodě. Navíc v těžké době je víc vidět, kdo jaký je. Tříbí se lidské charaktery.“

Lidská mysl lehce klame

Podle komentátora by dnes neměli oficiálně vzpomínat ti, kteří u toho byli, ale pouze historici. „Přímí účastníci totiž zapomínají a událost si idealizují. Historici naopak mají vše zdokumentováno a mohou přesně sestavit sled událostí.“

Ivan Hoffman se dění v listopadu 1989 účastnil na tribunách. „Já jsem na těch tribunách stál a viděl to nadšení lidí před sebou. A viděl jsem i co je vedlo k tomu, aby se mnou zpívali revoluční popěvek, který jsem vymyslel.“

Jen si postesknul, že má pocit, že dnes znovu žijeme ve lži. „Jen jiné, než tehdy. A je potřeba najít důvody, proč se naše elita odklonila od tehdejší společenské poptávky. Kdy se to stalo a hlavně proč,“ dodává Ivan Hoffman.

Byla to tedy na pražské Národní třídě krvavá řež nebo jen drcnutí?

Koncert Znovu 89

Pokud se na zásah policistů na Národní podíváme dnešním pohledem, a srovnáme třeba s událostmi na Ukrajině, pak to podle Hoffmana rozhodně masakr nebyl. Je prý pravda, že pro demonstranty bylo vybavení policistů, kteří měli dlouhé obušky a plexiskla, jako z vesmíru. „Prezident Miloš Zeman spíš chtěl asi říct, že srovnávat 17. listopad nejde. A neměli bychom vytvářet mýty.“

A jak komentuje házení vajíček na Albertově? „Můj hlavní pocit je, že šlo o psychologii davu. Ten má kolektivní duši a jedná úplně jinak, než by se choval každý jednotlivě. Každá myšlenka, která vzniká v davu, pozbývá svou vznešenost,“ dodal.

Jak se dívá na prezidentovy výroky z poslední doby? A co říká na americké oslavy a odhalení busty Václava Havla? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.