Ivan Hoffman: Osobnosti roku? Zeman, Babiš a další

29. prosinec 2014

Rok 2014 je už skoro u konce. Je tedy na čase zhodnotit uplynulý rok. Jaké byly jeho nejvýraznější osobnosti. Kdo skutečně hýbal dějinami?

Jednou z nejvýraznějších osobností uplynulého roku byl prezident Miloš Zeman. Naposledy jej všichni mohli slyšet 26. prosince, kdy pronesl své vánoční poselství. „Jeho ústavní moc není velká, přesto se jedná o důležitou postavu. Podobně jako jeho předchůdci má i Zeman schopnost určovat témata,“ říká Ivan Hoffman.

Náš prezident na sebe zkrátka poutá pozornost a letos k tomu bylo hned několik důvodů. Jmenování vlády, názory na situaci na Ukrajině, návštěva Číny i přístup k lidským právům. „Lidé mu vyčítají, že nebyl protiruský ani protičínský. Zvláštní je i jeho skoro posedlost skupinou Pussy Riot,“ komentuje Hoffman.

Babiš a jeho koně

Při ohlížení za rokem 2014 nejde nezmínit ani ministra financí Andreje Babiše. Muž, který kolem sebe tvoří auru politika-nepolitika. „Podle většiny komentátorů se jedná pouze o jakousi zvláštní auru, která brzy pomine. Zatím se ale drží a je populární,“ říká.

Babiš se řídí pravidlem, že chce stát řídit jako firmu. „Stát možná lze řídit jako firmu, ale firma se nikdy nestane státem. Každopádně ale nabízí zvláštní pojetí politiky. Jeho kouzlo, že se politicky obětoval, časem skončí. Babiš bude muset dělat v budoucnosti víc, než je jeho ledabylý politický styl,“ dodává Hoffman.

Čtěte také

„Vypadá to trochu, jako kdyby Babiš řídil svou firmu. Dělá, že s byznysem nemá nic společného, přitom se jedná o zjevný konflikt zájmů,“ připomíná komentátor.

S Andrejem Babišem je spojena i další výrazná persona – první pražská primátorka Adriana Krnáčová. Prahu tak opět vede člověk, který ani není z hlavního města. „Za své postavení jednoznačně vděčí Babišovi. Primátorem by se pravděpodobně stal jakýkoliv kandidát hnutí. Adriana Krnáčová se pravděpodobně bude hodně snažit uspět, ale spíš se to nepovede. Podobně jako u minulého primátora Hudečka.“

Všude samý prezident

Zmínit je třeba i bývalého prezidenta Václava Klause. Ten se například zviditelnil výroky proti svému předchůdci Václavu Havlovi. „Jak jsem naznačoval, Klaus byl zvyklý určovat agendu. Dnes ale, aby se dostal do médií, musí říct něco kontroverzního. Ne vždy to ale dělá naschvál. Prostě tak glosuje,“ říká Hoffman.

„Pokud ale jde o kritiku bývalého prezidenta: ti dva se nikdy prostě neměli rádi. Měli odlišné vnímání světa. Klaus je prostě solitér,“ dodává komentátor.

Jaké jsou další důležité osobnosti roku 2014? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , Miroslav Dittrich , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.