Ivan Hoffman: Pokud padne i Fico, nebude to žádná škoda

12. březen 2018

Kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové byly v pátek na Slovensku největší demonstrace od roku 1989. V pondělí dopoledne rezignoval ministr vnitra Robert Kaliňák, ve čtvrtek pak i premiér Fico.

„Frustrace Slováků je teď opravdu velká,“ říká komentátor Ivan Hoffman. Jedinou cestou z krize jsou podle něj předčasné volby. Případné nové vládní koalice by mohly vzniknout jen z politických stran a hnutí, které jsou už předem odsouzené k zániku. „Místo nadějí totiž vzbuzují rozpaky.“


Aktualizováno: Robert Fico podal demisi ve čtvrtek 15. března 2018. Jeho nástupcem by měl být současný vicepremiér a místopředseda SMER-SD Peter Pellegrini.

Mezitím rezignoval slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, druhý muž strany SMER-SD. Jeho odvolání požadovala i koaliční strana Most-Híd. Ta v pondělí bude na celorepublikové radě rozhodovat o svém setrvání ve vládě premiéra Roberta Fica.

Je to Ficův konec?

„Pokud padne Fico, nebude to žádná škoda. Je totiž málo politiků, kterých je škoda. Taky to ale nebude důvod k nějaké radosti, protože povaha dnešních krizí není personální, ale systémová. A tu žádná rošáda nevyřeší,“ domnívá se komentátor.

„Ficův SMER-SD je u moci dlouho a pevné jsou i jejich podnikatelské vazby. Nemusejí být zrovna mafiánské, ale s těmi nejsilnějšími ze silných, kteří už dřív sežraly ty menší.“ Velké peníze tak podle Hoffmana má jen úzká skupinka podnikatelů napojených na vládu. Vzniklá výbušná atmosféra nezmizí ze dne na den. „Zloba tam vydrží tak dlouho, dokud nepokročí vyšetřování vražd.“

Kdo je Gorge Soros?

Maďarský rodák a americký multimiliardář, finančník a filantrop George Soros

V souvislosti se slovenskou vládní krizí padlo z premiérových úst i jméno Georg Soros. Ten prý ovládá prezidenta Kisku. „Někdo si ho váží za pomoc slovenskému občanskému sektoru, hlavně v dusnu vlád Vladimíra Mečiara. Další na něm nenechají nit suchou. Třeba maďarský premiér Viktor Orbán, protože podporou nejrůznějších občanských společností vstupuje do politiky a mění poměry.“

Obojí je podle Hoffmana pravda. „Podporou otevřené společnosti roste i Sorosův byznys. Finanční magnáti totiž vždy profitují z nestability, která je navíc ještě obrovsky baví,“ dodává komentátor.

autoři: iho , zis
Spustit audio