Ivan Hoffman: Když stojíte na správné straně, tak zeď moc nevadí

10. listopad 2014

Berlínská zeď padla 9. listopadu před 25 lety. Se změnou se Němci vypořádávají stále. Navíc podobné zdi stále rostou. Bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov, který k pádu Berlínské zdi vlastně dopomohl, dnes varuje před propuknutím nové studené války.

„Když se nacházíme na té straně, kde se necítíme uvězněni, tak nás to nedeprimuje. Ale zdi se stavějí a zřejmě i navždy stavět budou,“ říká komentátor Ivan Hoffman.

Například zeď mezi Izraelem a Palestinou. Některým samozřejmě hodně vadí. Stejně tak zeď/plot mezi Spojenými státy a Mexikem. Jak je to ale v Německu? Podívejte se na sjednocení země z pohledu Němců!

„Po zbourání zdi si uvědomili, že se země musí hodně změnit. Dodnes si ale lidé, kteří vyrostli ve východním bloku, myslí, že ti ze Západu, jsou nafoukaní. Východní Němci jsou naopak označování za líné a spoléhající na sociální systém státu.“

Dodnes ten rozpor nepřekonali. „Asi opravdu nerozhoduje genetika a společná řeč. Do velké míry je člověk vždy ovlivněný tím, kde a jak vyrůstal. Tato generace asi k sobě cestu už nenajde. Ta další by už ale neměla mít problém,“ dodává.

Nová zeď na Ukrajině?

Podle německé premiérky Angely Merkelové by pád Berlínské zdi měl sloužit jako inspirace v krizi na Ukrajině. Vypadá to ale přesně naopak.

Ukrajina totiž zřejmě postaví zeď mezi svým územím a Ruskem. „Je to podle mě ale čirá propaganda. A je otázka, jestli toho je vláda na Ukrajině vůbec schopna.“

Mění Gorbačov svůj pohled na Putina?

Michail Gorbačov v únoru 1987

Také bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov, který k pádu Berlínské zdi vlastně dopomohl, dnes varuje před propuknutím nové studené války. Odpovědný je prý ale hlavně Západ, který po rozpadu komunistického bloku zhoršil vzájemné vztahy.

„Gorbačov se zastal Putina. A to přesto, že je považovaný za jeho kritika,“ říká komentátor. Kritizovat ruského prezidenta přitom dnes není v Rusku populární.

Podle Hoffmana ale Rusko dnešní doby není schopno vést expanzivní války. Země není tak silná. Je ale velmi silná ve své obraně. „Pokud má totiž Putin pocit, že je na něj někde zvenku namířená zbraň, dokáže své lidi opravdu sjednotit.“

Jak vidí komentátor expresivní slovník českého prezidenta Miloše Zemana? A jak poslední volby ve Spojených státech? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Berlínská zeď
autoři: iho , lup , zis
Spustit audio