Ivan Hoffman: Pokuta za neúčast ve volbách? A proč senát dočasně nezrušit?

20. říjen 2014

Podle komentátora jsou volby do senátu barometrem dobré nálady. Při letošní neúčasti vyšší než 83 % se prý dá jen těžko mluvit o vítězi. Jen o tom, kdo utrpěl menší fiasko.

Účast voličů v senátních volbách vytrvale klesá. Letos byla jen 16,9 %. Prezident Zeman proto navrhuje zavést povinné volby. Jako třeba v Austrálii.

Ivan Hoffman navrhuje v takovém případě pokutu ne moc velkou. „Dejme tomu 100 Kč. To je částka, kterou přesvědčivý nevolič rád dá za to, aby s politiky neměl nic společného. Ale samozřejmě pro mnoho lidí je to prostě nějaký peníz, a tak by k těm volbám šli.“

Referendum o senátu

Navrhuje ale spíš dívat se na nízkou účast jako na nezájem občanů mít svého zástupce v parlamentu. Který obvod by nesplnil určitou hranici (50%, 30% nebo i 10%), neměl by svého volitele.

„Počet senátorů by byl tím pádem proměnlivý. A kdyby klesl pod určitou hranici, tak by se senát na přechodnou dobu zrušil, až si zase lidé do něj ty senátory zvolí. To by vlastně bylo i referendum o senátu samotném,“ uvažuje.

Zastaralý volební systém

Jedna z příčin nízké účasti je podle něj totiž právě nevalná pověst senátu. „Občany dosud nepřesvědčil o svém smyslu.“ Navíc by prý stačila jednokolová volba. „Vítěz bere vše. Hlavně právě kvůli té bagatelní roli senátu v naší politice.“

Hoffman připomíná, že současný volební systém vznikal v době, kdy do toho promlouvaly velké strany. Dnes už je překonaný.

Volit jiný den?

Další příčinou je bezesporu velká kumulace voleb. Druhé kolo senátních voleb proběhlo jen týden po volbách komunálních. „Lidem se prostě moc nechce si pokazit další víkend.“ Také proto se navrhuje volit jiný (všední) den než v pátek a sobotu.

„U nás je volební právo,“ připomíná Hoffman. „A právo dát někomu hlas využívají spíš lidé, kteří chodí hlasovat pro hlasování samo.“ Jsou to ti, kteří si váží toho, že mohou svým hlasem spolurozhodovat. „Naproti tomu obrovské množství lidí chodí volit, jen když jim to přijde důležité.“

Změní nefalšovaní kapitalisté tvář české politiky? Komu prospěly rezignace uvnitř Top 09? Kdo má platit plyn Ukrajině? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , Miroslav Dittrich , rota
Spustit audio