Ivan Hoffman: Poslat zbraně na Ukrajinu znamená poslat je kdovíkomu. Ale určitě na to někdo zemře!

23. únor 2015

Varování české armády: Jsme už ve válce, aniž bychom si toho všimli. Rusko obchází naši obranu a vede hybridní válku. Je tedy válečný konflikt „jen“ za humny, nebo už tady?

„Ve válce jsme. Je ale otázka, jestli jsme do ní vojensky zapojeni a jestli máme být,“ reaguje komentátor Ivan Hoffman.

Vyhlášení války

Připomíná, že válečný konflikt v Evropě musí nutně ovlivňovat politickou a ekonomickou situaci v okolních zemích. „Nikomu jsme ale válku nevyhlásili ani nikdo ji nevyhlásil nám.“

Zbraně konflikt neřeší

Komentátor souhlasí s generálem Pavlem neposílat zbraně na Ukrajinu. „Zbraně tam pouze zabíjejí větší množství civilistů. Konflikt nevyřeší. Jenom ho zhorší.“ I když ale politické debaty teprve probíhají, podle všeho už tam zbraně přicházejí.

Válečná kořist

Paradoxně se tak vyzbrojuje i protivník, když zbraně ukořistí. „Po ústupu z oblasti Balceva zanechala ukrajinská armáda na místě neuvěřitelně bohatý arzenál. Teď se použije právě proti ní,“ připomíná Hoffman. „Poslat zbraně na Ukrajinu znamená poslat je kdovíkomu. Ale určitě na to někdo zemře!“


Bojeschopná armáda ČR?
Na bezpečnostním semináři žádal generál Pavel vládu o devět milard. Vojáci prý urgentně potřebují vybavenou armádu o 5000 osobách s veškerou technikou, zálohami, zásobami, rezervami, kterou by chtěli udržet půlroku v boji.

Na hybridní válku hybridní obranou!

Na rozdíl od generála Pavla ale vidí Ivan Hoffman negativně i otázku vyzbrojování české armády. „Pokud se vede hybridní válka, asi nemá smysl budovat bataliony, které budou v cizině zjednávat pořádek. Asi by se armáda měla soustředit spíš na rizika hybridní války a budovat nějakou hybridní obranu. I když vlastně nikdo neví, co to je.“

Naše armáda by podle komentátora měla přehodnotit svou funkci. Výzva je například čelit rizikům, kdy nátlakové skupiny jsou schopné během několika měsíců rozvrátit relativně stabilní zemi a přivést ji k válce.

Rok po protestech na Majdanu

„Armáda by dnes měla vypadat jinak. A pokud chce peníze, měla by je chtít na něco jiného, než jsou děla a tanky. Protože s těmi se žádnému domácímu problému zabránit nedá,“ odkazuje Hoffman zcela zřetelně na paralelu s 1. výročím protestů na Majdanu.

Původně šlo také jen o demonstarci proti korupci a oligarchům s jasně sociálním charakterem. Zvrhlo se to, až když se tam objevily ozbrojené skupiny. „Ti lidé byli vyzbrojeni v zahraničí. Byli vyškoleni, jak bojovat, a ví se, kdo je školil. Jenom se o tom nechce mluvit,“ uzavírá komentátor.

Jak je to s pomocí Řecku? A proč chce prezident Zeman poslat do Sýrie polní nemocnici? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , Miroslav Dittrich , rota
Spustit audio