Ivan Hoffman: Proč Andrej Babiš podržel primátorku Krnáčovou

14. září 2015

Adriana Krnáčová evidentně ztrácí u lidí kredit. Poslední spor ji mohl stát místo. Jaký smysl měl Babišův zásah?

Pražský magistrát je takový malý stát ve státě. Taky se mu říká malý parlament. V současnosti mu vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. V létě si tam zažili horké chvíle, které nezpůsobily jen tropické teploty. Zasáhnout musel šéf ANO Babiš.


Návrh nových stavebních předpisů řeší budoucnost zástavby v Praze. Spor se vede v míře zahušťování zástavby, parkování a počet parkovacích míst u nových developerských projektů a další.

To ve chvíli, kdy se primátorka Adriana Krnáčová (ANO) začala veřejně dohadovat s náměstkem Matějem Stropnickým (SZ/Trojkoalice), kvůli stavebním předpisům. Spor vyústil až v možné odvolání primátorky. Navíc se ukázalo, že nemá podporu ani ve vlastní straně.

Nehádejte se!

„Nejzajímavější ale je vyřešení krize předsedou Andrejem Babišem,“ říká komentátor Ivan Hoffman. Rozhádané spolustraníky spacifikoval za jeden večer. Po jednání všichni svorně prohlásili, že se už nikdy nebudou ke kauze vracet. Problém prý byl jen ve špatné komunikaci.

„Najednou je ticho po pěšině a nikde žádné problémy,“ všímá si Hoffman, že když v hnutí ANO zasáhne šéf, všechno rychle skončí. „Kouzlo je v samotné pozici Babiše, který dal hnutí dohromady, je jeho duší, ale taky to celé platí.“ Ukazuje to prý, že Babiš má nejen moc, ale i politický talent.

Primátorka bez kreditu

Andrej Babiš

Takoví lidé vzbuzují respekt. „V případě primátorky bylo ale pro Babiše jednoznačně důležitější ji podržet než odepsat. Nechtěl prostě připustit, aby se jeho lidé mezi sebou kočkovali a on byl potom směšný, že vybral špatného kandidáta, respektive kandidátku.“

Je ale taky jasné, že Adriana Krnáčová už není pro lidi ikonou boje proti korupci (jak tomu bylo v době, kdy šéfovala Transparency International). „Dnes to spíš vypadá, že stojí na straně byznysu, tedy developerů. Ne na straně Pražanů. Kdyby ji dnes odvolali, už by jí škoda nebyla. Ale Babiš ji podržel kvůli své prestiži.“

Další starosti s Kleslovou

Velké emoce vyvolala i nejnovější aféra Radmily Kleslové, místopředsedkyně hnutí ANO a starostky Prahy 10. Její advokátní kancelář má totiž už 15 let smlouvu s ČEZ. Plní roli poradce. Hovoří se až o stotisícové odměně, kterou za své služby dostávala.

„Je to věčný problém; jeden úhel pohledu na takovou kauzu máme v případě podnikatelky, která si našla volný čas a pracuje pro lidi, ač by se mohla věnovat výnosnému obchodu. Druhý pohled ale říká, že výnosný kšeft získala díky svému vlivu v politice.“

Další témata: nezájem lidí o konvoj amerických vojáků; expanze Číny v Česku.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio