Ivan Hoffman: S teroristy se jedná. Ale neříká se to

8. únor 2016

Jednala naše vláda skutečně v zájmu občanů? Anebo teď hrozí, že se budou Češi unášet ještě víc?

Propuštění Aliho Fajáda a Chálida Marabího výměnou za pětici Čechů unesených v Libanonu pobouřilo USA. Fajád je tam obžalovaný z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z obchodů se zbraněmi a z pokusů použít protiletadlovou střelu. Má se s teroristy jednat?

„S teroristy se jedná. Ale neříká se to. To je světová praxe,“ vysvětluje Ivan Hoffman. „S teroristy jednají i ti, kteří to druhým vyčítají. I Izrael nebo USA.“ Komentátor naráží na to, že v roce 2014 Spojené státy vyměnily svého vojáka Bowe Bergdahla za pět vysoko postavených členů Tálibánu.

Kdo je obchodník?

Podle Hoffmana naši „američtí přátelé“ jednání české vlády pochopí. „Čeští politici prostě upřednostnili český zájem. Není přece žádný důvod, abychom upřednostnili americký zájem před tím českým.“ Navíc když je situace tak komplikovaná jako v tomto případě. Kým Fajád vlastně je?

Ali Fajád je Libanonec s ukrajinským pasem. „Je to asi špion. Je to asi obchodník se zbraněmi. Ale mezi obchodníkem a teroristou je v praxi rozdíl jenom v tom, komu prodává. Pokud prodává našim, je to obchodník. Pokud prodává těm špatným, je to terorista.“

Vlastním se prostě pomáhá

Problém ale je, že „v dnešním světě, kde zůstávají zájmy, ale mění se spojenci, se často prodá těm dobrým, těm našim, ale z nich se pak stanou špatní. A to se velice často stává Američanům.“ Je ale v pořádku vysílat teroristů signál: Unášejte naše občany, protože my je vyměníme?

Čtěte také

„V tomto tématu je spousta pokrytectví. My totiž nemáme jenom americké přátele. My máme i americké nepřátele,“ připomíná. „Česká vláda postupovala tak, jak se postupuje.“ Hoffman připomíná nedávné zprávy, že za propuštění dvou Češek z Pákistánu vláda zaplatila 6 000 000 dolarů.

Tady se nic neutají

„V té době se říkalo, že se teroristům žádné výkupné neplatí. Takhle se to prostě řeší. Státy se většinou snaží pomoct svým občanům, když se v cizině dostanou do nesnází.“ Připouští ale, že kdyby se postoj vlády změnil, třeba by si lidi dali víc pozor.

A tak se ukazuje, že skutečným problémem naší země je to, že se tu těžko něco utajuje. „Protože ti, kteří něco vědí, nemůžou odolat pokušení se s tajnými informacemi pochlubit novinářům. A někdy novinářkám,“ glosuje Hoffman.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , kko , rota
Spustit audio