Ivan Hoffman: Sobotka hodil Dienstbiera přes palubu. Kvůli Zemanovi

14. listopad 2016

Má rošáda dvou ministrů za ČSSD 11 měsíců před volbami vůbec nějaký smysl? Nebude to spíš kontraproduktivní?

Ve vládě končí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Nahradí je ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, resp. Jan Chvojka. „Sice to zní asi pro ČSSD blbě, ale změna ministrů není nelogická,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman.

Ludvík není špatná volba

Ludvík není lékař, ale ekonom. Navíc předseda pražské organizace ČSSD. „Má tu výhodu, že přichází zevnitř a má od resortu jistý odstup, který až dosud neměl téměř žádný ministr zdravotnictví,“ myslí si Hoffman. Po roce 1989 zdravotnictví šéfoval pouze jeden ekonom – Jan Stráský.

Toho tehdy zdravotníci nepřijali a označili za nepřítele, který oboru nerozumí. Ludvík prý ale šanci má. A to navzdory krátké době a na rozdíl od odcházejícího Němečka. „Němeček sice pomohl lidem v resortu, zato pro občany neudělal nic.“

Chvojka je jen náhradník

Jinak ale Hoffman vnímá Jana Chvojku. Komentátor připomíná, že se Chvojka mezi poslance dostal z nevolitelného místa. Díky kroužkování voličů. „Tady nešlo o jeho jméno. Tady šlo jen o to obětovat Jiřího Dienstbiera,“ je přesvědčený Hoffman.

„Politika je někdy hodně drsná. Premiér Sobotka ale může mít po tomto kroku problém podívat se do zrcadla.“ Dienstbier totiž vždy patřil k lidem, kteří Bohuslava Sobotku podpořili v těžkých časech. Třeba když byl na mušce pučistů. „Dnes ho ale drsně hází přes palubu.“

Bohuslav Sobotka po své schůzce s prezidentem Zemanem

Dienstbier je oběť... Zemanovi

Možná za to může i Dienstbierova neskrývaná nechuť vůči prezidentovi Miloši Zemanovi. „V naší politice hrají osobní animozity pořád obrovskou roli. Bohužel.“ Zlepšení vztahů s Hradem by mohlo Sobotku udržet v čele strany, které stále padají preference. Obětoval tak vlastně „moderní“ levici.


ČSSD si musí dávat pozor, aby to s vymezováním vůči Babišovi nepřehnala. Asi to nebudou oni, kdo bude po volbách vybírat s kým dál vládnout. Pokud to přeženou, ztratí se pouto, ze kterého dnes všechny vládní strany těží.

Hoffman by proudu uvnitř strany, který nabízí volbu pro mladé moderní liberály, doporučil, aby se v dobrém s ČSSD rozešla. „Ale vypadá to, že jich až tak hodně doopravdy není.“ Hoffman nepředpokládá, že by rekonstrukce vlády pokračovala i změnou ministrů ANO nebo KDU-ČSL.

autoři: iho , lup , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.