Ivan Hoffman: Sobotkova vláda je zatím ta nejlepší, co jsme tady měli. Ale už je čas na plnění volebních slibů

8. červen 2015

Blíží se konec školního roku. Lidé vystavují vysvědčení i vládnoucím politikům. Ministři vlády Bohuslava Sobotky dostali průměrnou trojku.

Premiér na to reagoval budíčkem pro sociálně demokratické ministry. Požaduje prý od šéfů resortů zvýšenou aktivitu. Ministři tak mají být dravé štiky. Ne líní, spokojení kapři v rybníku.

Komentátor Ivan Hoffman by vládě vystavil asi hodně podobné vysvědčení. „Je to ale nejlepší vláda, jakou jsme tu dosud měli. Zatím tedy hlavně minimalizovali škody svých předchůdců. Teď je čas na rozhodnutí, která voličům slíbili,“ říká.

Zatím moc nejásám

Všem je nám jasné, že volební sliby a politická realita jsou dvě rozlišné věci. „Uvidíme ale, co z jejich slibů nakonec bude,“ dodává.

Čtěte také

Je navíc i skeptický v tom, že by se politika sociální demokracie nějak nastartovala. „S těmi lidmi, kteří tam jsou, to asi ani nejde. Beru to jen jako slova na efekt.“ Zároveň ale pevně doufá, že snad toho současná vláda moc nepokazí.

Školství potřebuje osobnost

Podobná očekávání nemá ani v případě kandidátky na post ministryně školství. Premiér oznámil, že nominuje Kateřinu Valachovou, která je dnes náměstkyní ministra pro legislativu a lidská práva.


Určitě je vzdělaná, dynamická a pracovitá, jak říká Sobotka. Ale vybrána byla hlavně proto, že se umí orientovat v politice. Umí v tom prostě chodit.

Podle Hoffmana by na školství měl sedět člověk, který budí respekt a má vizi. Měl by umět spíš naslouchat než jen dávat pokyny. Dávat lidi dohromady než je jen řídit, nebo dokonce šikanovat. Vzdělanec, který se obklopí další vzdělaností. „Ale tyto vlastnosti jsou v naší politice jako oheň a voda a takový nový šéf resortu nikdy nebude,“ dodává smutně.

Nejlepšího ministra už jsme měli

Podobné vlastnosti prý měl zatím pouze jeden ministr školství, dnešní předseda ODS Petr Fiala. „Je škoda, že žijeme v takovém politickém prostředí, že když je někdo dobrý, ale má jiné stranické tričko, tak je mimo hru.“

Taky prý jeho projev ke školákům měl za posledních 25 let vůbec poprvé nějaký smysl. Uměl ale i mluvit s lidmi. Najednou tady nestávkovali odboráři a dokázal uklidnit i rozzlobené profesory, když prezident Zeman nejmenoval Martina Putnu profesorem.

Peníze, peníze, peníze

Od navržené Kateřiny Valachové zatím pouze slyšíme, že její prioritou je zvýšení rozpočtu resortu, navyšování platů a až na posledním místě dokončení rozpracované reformy. „Ale počkáme si sto dní. Já bych prostě hledal někoho jiného než bývalého zaměstnance resortu,“ dodává komentátor.

Náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová ( na  snímku z března 2014)

Jak vzpomíná na spisovatele a novináře Ludvíka Vaculíka, který v sobotu zemřel? Jaké pravomoci by měl mít přímo volený prezident? A jak se odnaučený kuřák dívá na zákaz kouření v restauracích? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio