Ivan Hoffman: Spor o biopaliva mezi Babišem a Kalouskem? Může vám z toho taky vypadnout, že lžou a kradou oba

25. květen 2015

Opoziční politiky v posledních dnech nadzvedlo ze židlí zamítnutí návrhu na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Státní podpora tak bude pokračovat. Přitom návrh na zrušení státní podpory původně podala sama koalice.

Komentátor Ivan Hoffman se k problému staví jednoznačně: „Poslanci ANO návrh nepodpořili z prostého důvodu. Máji rádi svého šéfa Babiše. Když za tím budeme hledat něco jiného, tak to bude jen hledání kvadratury kruhu.“

Pokud ale daňové zvýhodnění bioplaiv bude nadále trvat, je to podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska veřejný podvod. Pravicová opozice chce kvůli tomu dokonce vyvolat mimořádné jednání sněmovny o nedůveře vládě. Podle všeho ale nebudou mít dost hlasů.

Čítankový konflikt zájmů

Kalousek tak podle Hoffmana popisuje konflikt zájmů ministra Babiše velmi přesně. Říká, že je zvláštní, když ministr financí ovládá podniky, které obchodují se státem. „No a v té situaci přijde návrh koaličního ministra zemědělství, který mu umožní získat pět miliard ročně.“

Konflikt zájmů je viditelný a zřejmý. A opravdu nejde říct, že když to říká Kalousek, tak to nebudeme brát vážně. Tady to opravdu nejde.

Ivan Hoffman

Politicky to Babišovi neobyčejně škodí. Je si toho prý vědom, a tak tvrdí, že má peněz dost a klidně by se prý bez těch miliard obešel. Kdyby ale Babiš nevlastnil Mafru, všichni novináři z Mladé fronty i Lidových novin by ho prý roznesli v zubech.

„Píšeme o tom všichni s lehkou ironií, kdy si čtenář důvody domyslí. Ale natvrdo to nikdo neřekne,“ říká novinář Ivan Hoffman.

Každý svou pravdu

Na druhé straně dává komentátor za pravdu i Babišovi. Hlavně, „když o Kalouskovi hovoří jako o symbolu zvláštní politiky, která tady dlouho byla, tedy propojení s byznysem.“ Pokud má každý z nich kus pravdy, nabízí se ještě třetí možnost: „Že všichni lžou a všichni kradou.“

„Já si myslím, že když sledujeme konflikt mezi Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem ve sněmovně, tak nám dochází význam poslanecké imunity. Ti dva jsou na sebe opravdu hodně alergičtí. Mluví o sobě tak hrozně a drsně a navíc se oba obviňují ze lží a zlodějství.“

Odborný spor vedený neodborně

Zajímavé podle Hoffmana taky je, že tato kauza je hodně složitá a docela odborná. Ne každý se v ní vyzná. Proto ji taky politici převádějí do jednoduché rétoriky. „Ale když je intenzita urážek a nadávek nadměrná, tak se to obrací vůči všem. Lidé prostě nemají rádi, když se mluví neslušně,“ uzavírá.

Andrej Babiš, Miroslav Kalousek

Jak podle Ivana Hoffmana dopadnou další tahanice, tentokrát o výši minimální mzdy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio