Ivan Hoffman: Teroristy z ISIS nestačí porazit. Je třeba nastolit mír. A to Západ neumí

16. listopad 2015

V pátek 13. (listopadu 2015) zahynulo v pařížských ulicích přes 120 civilistů po sérii teroristických útoků. Spektakulární čin s jasnou symbolikou ale možná ukazuje i to, jak Západ bojuje v Sýrii.

„Bezpečností služby odvrátí mnoho útoků a my se to ani nedovíme,“ odmítá Ivan Hoffman, že by francouzské bezpečnostní složky selhaly. Připouští ale, že útok v Paříži byl „až příliš koordinovaný“ příliš mnoha lidmi. Proto se taky objevují konspirační teorie o „naschvál vyvolané zámince“ k intervenci do Sýrie.

Jsme ve válce?

„Informací není dost, emoce jsou čerstvé. Z minulosti máme zkušenost, že pozadí některých událostí se nám odhalí až po letech,“ uklidňuje spekulace. Určitě ale podle něj pařížský útok povede k přehodnocení dosavadního způsobu boje s Islámským státem. Je to potřeba.

„Shazujeme bomby s tím, že jednou se trefíme, jindy ne. Posíláme drony, u kterých víme, že úspěšný je každý desátý. A škody, které jsou páchány na civilním obyvatelstvu těmito velice nepřesnými zbraněmi, jsou obrovské a ničemu nepomáhají.“

Porazit Islámský stát

Je ale otázka, jestli je vůbec možné ISIS porazit. „Člověk, který věří, že smrt nic neznamená, je těžší soupeř než ten, který se o svůj život bojí.“ Navíc když jsou teroristé moderně vyzbrojeni ještě z doby boje proti Bašáru al-Asadovi. Přitom ale technicky by se prý měl ISIS dát porazit do týdne…

„Situace se teď psychologicky mění. Najednou nestačí válku vést. Najednou je třeba ji i vyhrát,“ myslí si Hoffman. „Ale ono nestačí je porazit. Je třeba tam nastolit mír. A to Západ neumí.“ Hrozí tak, že se Západ stane na Východě opět okupantem, kolonizátorem.

Proč právě Paříž? Stručná odpověď zní: Protože Francie bojuje proti džihádistům

Nebojme se radikalizace

Po útocích se zcela jistě změní přístup k uprchlíkům. Poroste nedůvěra a ostražitost. Názory se vyostří. Hoffman se ale radikalizace neobává. „My stále řešíme sami sebe, abychom náhodou nebyli radikální. Ale místo toho bychom někdy spíše měli řešit vlastní bezpečnost.“

Větší nebezpečí podle Hoffmana pro naši společnost představuje možné dobrovolné omezení svobody, které dosud bylo nemyslitelné. „Člověk by měl být stále otevřený. Stále vidět všechny alternativy, které jsou,“ nabádá.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio