Ivan Hoffman: Trumpův imigrační výnos je pouze symbolický. Amerika vždy byla, je a bude zemí přistěhovalců

30. leden 2017

Sotva nový americký prezident usedl na křeslo v Bílém domě, už šokuje. Anebo jen plní sliby z kampaně?

Donald Trump v pátek 27. ledna 2017 podepsal výnos, kterým na 90 dní zakazuje vstup do USA imigrantům/občanům ze zemí, se kterými jsou spojeny obavy z terorismu, tj. Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.

Lidé uvěznění na letištích

„Trump nepochybně naštval řadu politiků, kterým ukázal, že to jde,“ komentuje Ivan Hoffman. „Chce tím říct, že o tom, kdo může vstoupit do Ameriky, rozhoduje pouze Amerika.“ Realitou okamžité platnosti prezidentského výnosu ale bylo uvěznění lidí na letištích.

Ti totiž za jiných podmínek do letadla nastupovali a jiné je pak čekaly na letišti. Soud jim nakonec vstup povolil. „Dokazuje to, že Trumpovi šlo jenom o to, aby se něco dělo. Aby byl na prvních stránkách novin.“ Protiimigrační výnos tak Hoffman vidí hlavně jako symbolický akt.

Trump ukazuje svaly

„Amerika je zemí přistěhovalců. Vždy byla a nepochybně taky bude. Ale asi za trochu jiných podmínek.“ Trump teď dělá hlavně kroky, které jsou hodně vidět. Ukazuje, že bude silným prezidentem, který bude dělat, co uzná za vhodné. Je to obchodník, tvrdý vyjednavač.


Ivan Hoffman, komentátorObčas se stane, že volání po změně vygeneruje úplně jiný druh vládců, kteří ale opravdu dělají to, co chce lid a ne jen globální elity. Uvidíme, co se stane v USA…

Připravuje si pozice, aby dosáhl všeho, co chce. Výbor americko-islámských vztahů ale mezitím oznámil, že chystá proti výnosu žalobu na porušení ústavnosti. „Amerika je složitý stát a plno vlivů se tam různě kříží. Taky proto to asi nikdo neudělal dřív. Trump to prostě testuje. Zkouší, co z toho bude.“

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio