Ivan Hoffman: Vládní krize bude u konce až po zveřejnění výsledků preferencí

22. květen 2017

Premiér Bohuslav Sobotka souhlasil s návrhem hnutí ANO, podle kterého by se novým ministrem financí měl stát Ivan Pilný. Skončil tak boj Sobotka-Babiš-Zeman?

Asi na chvíli ano,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. „Vvyhodnotili, že je třeba přestat dráždit hada (voliče) bosou nohou,“ uvažuje. „Jak to ale bude dál, doopravdy ukáží až volební preference z průzkumů veřejného mínění.“ Politici potřebují vědět, co je krize stála, co získali nebo způsobili.

„Předpokládám, že nějaké dramatické změny ale nové průzkumy nepřinesou. Všichni budou víceméně na svých číslech. Každopádně teď na ně určitě netrpělivě čekají.“ Hloubka a délka vládní krize podle Hoffmana záleží hlavně na poradcích tří zainteresovaných politiků.

Vládnou nám PR poradci?


V Česku máme hned několik renomovaných sociologických společností, které dlouhodobě měří náladu voličů. Nejrenomovanější jsou podle Hoffmana CVVM Sociologického ústavu AV ČR, STEM a Factum.

„Všichni reagovali tak, aby jim Černý Petr nezůstal v rukou.“ Nejzajímavější to ale bylo v hnutí ANO. „Zvolili strategii, podle které by jim odchod z docela úspěšné vlády neprospěl. Taky tvrdili, že to lidi vlastně vůbec nezajímá, že chtějí jen v klidu dovládnout až do podzimních voleb.“

Je Ivan Pilný loutkou?

Tady se ale asi ANO mýlilo. Alespoň podle několika tisíců lidí v ulicích celé republiky. „Nechci počty lidí v ulicích přeceňovat, ale taky bagatelizovat. Výmluvnější budou až průzkumy mínění.“ Z vládního sporu nakonec vypadlo jméno Ivana Pilného, jako nového ministra financí. Podle opozice jde jen o kosmetickou změnu.

Hoffman nesouhlasí: „Je to schopný manažer, který toho má za sebou opravdu hodně a taky má v branži respekt. Na rozdíl od našich dalších politiků.“ Babiš se jako každý dobrý manažer obklopuje lidmi, kteří jsou schopnější než on sám. Aby mu fungoval vlastní byznys, musí mu i dobře fungovat stát.

autoři: iho , ehů , lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.