Ivan Hoffman: Zradikalizovaní teroristé to taky nemají lehké. I jejich vlna jednoho dne ztratí dech

4. září 2017

Komentátor překvapuje pohledem do „duše teroristy“. „Kolik lidí ještě musí zabít, než se smíří se skutečností, že poptávka po jejich víře je v Evropě limitovaná?“ ptá se.

Celou Evropu v létě poznamenaly útoky teroristů. „Jak dlouho ještě zůstaneme bezpečnou zemí? Nezbývá než opakovat, že nejde o to jestli, ale o to kdy,“ říká komentátor Ivan Hoffman. Na rázné řešení politiků prý ale podle něj čekáte marně. „Jednoduché řešení prostě neexistuje.“ Hoffman ale překvapil svým pohledem „do duše teroristy“.

„I tito horliví muslimové s noži a muži za volanty dodávek nebo kamionů mají určitě dilema. Kolik lidí ještě zabít, než se smíří se skutečností, že poptávka po jejich víře je v Evropě limitovaná. I oni jsou v bezvýchodné situaci. Jejich vlna jednoho dne ztratí dech.“ Podle Hofmana to bude dřív, než se najde nějaké radikální a politické řešení.

I přes hrozbu sankcí EU

Naše společnost dlouhodobě a jednotně deklaruje svůj odmítavý přístup k přijímání muslimských migrantů do země. Víceméně jednotně hovoří i čeští politici, kteří se „berou o naše zájmy“ i přes hrozbu sankcí EU.

Premiér Bohuslav Sobotka nedávno řekl, že muslimy nechceme, protože vidíme problémy do budoucna. Zdejší muslimská komunita je velmi malá a „nezradikalizovaná“ a tak by měla i zůstat. Prý stačí, pokud pomáháme lidem, kteří k nám přicházejí z východu.

Češi muslimy opravdu nechtějí

Podle komentátora je Česko až překvapivě homogenní etnikum. „Nepřizvali jsme sem gasarbeitery a ani jsme neměli kolonie s otroky. Vždy jsme svou práci dělali sami.“ Současný půlmilion cizinců se podle Hoffmana dokázal přizpůsobit české většině. „Čím déle si to udržíme, tím líp.“ A co říká na hlasy o prospěšnosti a inspirativnosti takové multikulturní společnosti?

03755845.jpeg

„O tom se mluví jen z nouze. Svou historii už nevrátí, a tak dodatečně vznikl koncept multikulturní společnosti,“ myslí si. Třeba Němci, kteří mají kolem 4 milionů muslimů, je už ignorovat nemůžou. I přes názor dvou třetin obyvatel, podle kterých islám do země nepatří. „Pak samozřejmě musejí tvrdit, že zradikalizovaní jsou jen jedinci nebo skupiny a hledat způsob, jak s nimi žít.“

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio