Ivan Kraus: Clintonová vs. Putin? Politik je podezřelý, pokud není fyzicky připraven. Vzpomeňte na TGM

30. září 2016

Jak na Američany působí zdravotní indispozice americké prezidentské kandidátky? Proč nás zajímá fyzický stav politiků?

„Lid, národ, volič hledí na politiky pod drobnohledem a hned začne být podezřelý, pokud není fyzicky připraven,“ komentuje Ivan Kraus. Hillary Clintonové totiž zavrávorala při vzpomínkovém aktu na mrtvé z 11. září 2011. Později vydala prohlášení o prodělávaném zápalu plic.

Putin jako TGM

Do americké kampaně se tak ihned dostaly informace o zdravotním stavu obou kandidátů. O své „skvělé“ fyzické kondici taky neustále ujišťuje ruský prezident Vladimir Putin. Potápí se, zápasí v judu, hraje hokej… Proč to lidi vůbec zajímá?

„Je v tom jistý primitivismus a fyzikalita samcovství. To je nepochybné. Přitom politika a správa věcí veřejných na fyzičnu vůbec nestojí.“ Prý je to v nás hluboce zakořeněno. „Všichni víme, že TGM jezdil na koni. Dnes by si na koně žádný politik nesedl. Někteří jsou rádi, když se nasoukají do auta.“

Místo svalů vize

Ani Václav Havel nebyl typ, který by sednul na koně. A spíš než v judu zápasil s kouřením. „Síla člověka, kterého jsme si zvolili, přece spočívá v něčem jiném,“ je si jistý Kraus.

„Havel byl mužem vize. Užil si úskalí své nepolitické politiky, kterou mu vyčítali. Ale člověk s vizí se nemůže chovat jako zbytek politického sdružení.“ Václav Havel by 5. října 2016 oslavil už 80. narozeniny. Starosta New Yorku vyhlásil Den české státnosti 28. září Dnem Václava Havla.

autoři: Ivan Kraus , kko
Spustit audio