Ivan Kraus: Dnešní Arméni chtějí jen odpuštění, nikoli kšeft! Omluva přitom nic nestojí, jen člověku narovná budoucnost

29. duben 2015

Za genocidou Arménů, respektive za dnešní debatou o tom, co se před 100 lety vlastně stalo, stojí reparace. Finanční vyrovnání chtějí ale i další země. Je to důsledek nevyjasněných a nedořešených sporů? Dohání nás minulost?!

„Turecko se jen obává žádosti o odškodnění. To slovo jsou peníze,“ říká spisovatel Ivan Kraus. Přitom dnešní Arméni chtějí jen odpuštění, nikoli kšeft.

Omluva nic nestojí

Musíme si přiznat, že žijeme v bankovním úrokovém světě. Sice mluvíme o vymírání živočišných druhů, ale přitom nám všem běží úroky. „Omluva nic nestojí, ba narovná člověku budoucnost,“ dodává spisovatel s tím, že Češi o tom sami něco vědí.

„Když o tom čtu tak si vždy řeknu, že to všechno trvá neskutečně dlouho. A taky musím přidat, že na to, co se v Osmanské říši tehdy dělo, se jezdili dívat mladí němečtí důstojníci. Tedy na to, jak se to dělá. Ale i tehdy šlo taky jen o politiku. Arméni navíc sympatizovali s carským Ruskem.“

Čtěte také

Nekonečné odškodňování?

Arméni jsou historií škaredě zkoušeni. Přitom to byl jeden z nejstarších křesťanských národů. Arménie totiž přijala křesťanskou víru jako státní náboženství už v roce 301, jako první země světa.

Slovo reparace se podle Krause v poslední době nějak často skloňuje. Řekové chtějí reparace od Německa, Turci mají obavy, že odškodnění budou chtít Arméni. „To, k čemu došlo, už ale nejde vzít zpátky.“


německý prezident Joachim GauckOsud Arménů stojí jako příklad pro dějiny masových vyvražďování, etnických čistek, vyhánění, ba i genocid, jimiž bylo tak strašným způsobem poznamenáno 20. století.

Německo, třetí ve sporu

Ve sporu mezi Tureckem a Arménií, přilil své do ohně i německý prezident Joachim Gauck. Nedávno totiž hovořil o německé spoluodpovědnosti za genocidu Arménů. „Je to kněz, který se snaží o vyrovnání vztahů mezi lidmi. Je to pro Německo velké štěstí. Snaží se o morální vyrovnání se všemi, vždyť jsme jedno společenství,“ myslí si Ivan Kraus.

Němci se podle něj musí vypořádat se skutečnostmi, pokud jde o spoluodpovědnost, a případně dokonce o spoluvinu za genocidu Arménů.

Stín minulosti

Minulost dohání i Čechy, i když můžeme mít pocit, že jsme v historii žádná zvěrstva neprováděli. „Ale sáhněme si na svědomí, co jsme někdy prováděli s Němci na našem území, jen co skončila 2. světová válka.“ Je zajímavé, že českým pamětníkům dělá dodnes problém si vzpomenout.

Genocida Arménů

Jak se dívá na politické rodinné klany ve Francii nebo ve Spojených státech? Jaké kostlivce vykopává ze skříně Řecko? A mělo by zůstat v EU nebo ne? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Ivan Kraus , zis
Spustit audio