Ivan Kraus: „Takhle už to dál nejde!“ To je ve Francii takové úsloví u oběda

26. duben 2016

Návrh novely zákoníku práce vehnal Francouze zase do ulic. Vláda si od návrhu slibuje pružnější pracovní dobu a snížení 10% nezaměstnanosti. Lidé reformě nevěří. A protesty už přerostly v něco většího. Anebo ne?

„To je klasika. Ve Francii se bude vždy demonstrovat,“ glosuje spisovatel Ivan Kraus. „Francouz je prostě rozhořčen stále. Takhle už to dál nejde! To je ve Francii takové úsloví u oběda.“ Sám současným demonstracím moc nerozumí.

Vědí vůbec, co chtějí?

„Francie nemá pracovní smlouvy na dobu neurčitou. A doba určitá tam bývá obvykle rok nebo míň. Chtějí teď větší odstupné při propuštění, vyšší procenta za přesčasy. Ale v podstatě nechtějí tento druh smlouvy, protože to neodstraní nezaměstnanost,“ popisuje.

„A já teď nevím. Na jedné straně fandíte mladým lidem, aby viděli svou lepší budoucnost. Ovšem nechápu, proč tam nemůže fungovat to, co funguje v jiných zemích: pracovní kontrakt na dobu neurčitou je v Německu nebo Rakousku běžnou záležitostí.“

Logo

Pracovat jen 35 h týdně

Před 15 lety se ve Francii stal populární 35hodinový pracovní týden. „Fascinovalo nás, že mnozí Francouzi jsou rádi, že je ten týden tak krátký, byť zcela logicky přicházeli o peníze. Ono je tam hodně paradoxů,“ upozorňuje spisovatel, který ve Francii několik let žil.

Demonstrace mladých proti reformě ztuhlého pracovního trhu ale přerostla v něco většího. Na náměstí Republiky se bivakuje už několik týdnů. Protestuje se už i proti korupci nebo sociální nerovnosti. „Začnou studenti. Pak hnedka aerolinie, doprava atd. To jsou socialistické odbory, to má svou logiku,“ neobává se Kraus.

Logo

Reforma francouzské ústavy

Ve Francii taky nedošlo k reformě ústavy, která měla ulehčit boj proti terorismu. Mluví se o politickém Waterloo prezidenta Hollanda. „Ale když se ani po útocích na redakci Charlie Hebdo nebo v Paříži na ní neshodli?!“ je smířlivý Kraus.

„Jedna definice o Francouzích říká, že je to pozoruhodný národ lidí, kteří se neustále uvádějí do katastrofických a problematických situací, avšak jejich talent spočívá v tom, že se z nich dokážou vytáhnout,“ uzavírá.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: Ivan Kraus , zis , rota
Spustit audio