Jacques Rupnik: Visegrádská čtyřka selhala. Neplní své poslání

2. duben 2015

V Evropě panuje mír, ohrožení ale může přijít od kontinentálních sousedů. Kde jsou hranice Evropy? Jak jednáme s našimi sousedy?

Česko není jen součástí Evropské unie, ale také Visegrádské čtyřky. S nápadem spolupráce zemí, které se vymanily ze sovětského bloku, přišel v lednu 1990 Václav Havel. „Nemělo jít jenom o dobré sousedství,“ říká Jacques Rupnik.

Sousedství těchto zemí bylo ještě před druhou světovou válkou velmi napjaté. „Země měly totiž spory o hranice nebo národností menšiny,“ připomíná.

„V tom byl první Havlův postřeh. Musíme mít dobré vztahy s našimi sousedy,“ odhaluje Rupnik vznik Visegrádské čtyřky.

Neshoda s Ukrajinou

Hlavní myšlenkou ale byla spolupráce států. A v tomto ohledu podle Rupnika čtyřka selhala. „Vezměte třeba současnou krizi na Ukrajině. Vidíme, že tyto čtyři země mají velmi odlišné postoje. Polsko oponuje Putinovi, Maďarsko k němu má dobrý vztah a někdy mezi nimi jsou Češi a Slováci,“ říká. „Člověk by si řekl, že budou mít jasno alespoň v této otázce.“


Visegrádská skupina (také nazývaná Visegrádská čtyřka nebo V4) je aliance čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska, Slovenska. Založena byla 15. února 1991. Předsednictví se střídá každý rok.

Rozdílný vývoj

Jiné priority jsou podle Rupnika způsobeny odlišnou domácí politickou scénou a také rozdílnými dějinami. „Češi neměli konfliktní vztah s Ruskem až do roku 1968. Poláci naopak mají dlouhé dějiny konfliktů. Polsko bylo od 18. století čtyřikrát rozděleno.“

Důležité jsou i ekonomické zájmy států. „Někteří mají obavy o svůj obchod. Poláci naopak říkají, že ekonomické zájmy jsou podřazené geopolitickým zájmům,“ vysvětluje politolog.

Jaké jsou vnitřní a vnější problémy zemí? Je ekonomika globalizovaná? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , jra , Jacques Rupnik
Spustit audio