Jak s rodinou „ochutnat“ italské Alpy prakticky zadarmo?

19. červenec 2016

V Trentinu se Čech cítí skoro jako doma. Štrúdl, knedlíky, vepřové, špek, masopust... Od letoška navíc čeká návštěvníky ubytované ve Val di Fiemme doprava zdarma, včetně lanovek nebo ochutnávek.

„Kartu FiemmE-motion card od letošního roku dostane povinně každý ubytovaný ve Val di Fiemme. A na ní jsou fantastické slevy. Zdarma je třeba veškerá veřejná doprava v Trentinu. Regionální vlaky, autobusy i lanovky. To je úplně božský,“ pochvaluje si novinář a fotograf Pavel Hanuška. Karta je obdobou našeho poplatku za rekreační pobyt, tzv. vzdušného.

Dostanete ji za zaplacení ekologické daně 2 eur za noc, povinné pro každého turistu nad 14 let. Ušetříte ale skutečně hodně. Například známá lanovka Alpe Cermis ve Val di Fiemme stojí v létě 15 euro pro jednoho tam a zpátky. „Jsou v tom i návštěvy muzeí zdarma, prohlídka biskupského paláce v Cavalese a i ochutnávky.“

„České“ pivo a tradiční jídlo

Ve Val di Fiemme můžete ochutnat i pivo z českého sladu. Birra di Fiemme vychází z tradice bavorských piv, lokálního chmele, který si Stefano Gilmozzi sám pěstuje, a sladu dovezeného z Tábora.

V italských Alpách jako doma: knedlíky se zelím

Co se týče jídla, najdete v Cavalese i michelinskou restauraci, ale Pavel Hanuška spíš doporučuje podniky označené „Osteria tipica Trentina“. „Tam se určitě nezklamete v místním jídle.“ Většina Čechů má Val di Fiemme spojené se zimou. „V létě jsou ale mnohem zajímavější,“ myslí si Hanuška.

Logo
autoři: zis , rota
Spustit audio