Jak úspěšně integrovat migranty? Švýcarsko ví už dávno

28. červenec 2016

V osmimilionovém Švýcarsku žije přes 24 % cizinců. Už před 10 lety tam v továrně nedělal třeba jediný Švýcar. Jak to, že tam nedochází k třecím plochám jako v Německu? „Je tam ten vzájemný respekt. Švýcaři vědí, že cizince potřebují,“ říká Alena Koukalová, ředitelka česko-švýcarské obchodní komory.

„Švýcaři se s jinými národy učili žít už v několika posledních desítkách let. Někdy byla imigrace i žádaná a vyvolaná, protože chtěli mísit vlastní krev. Později přijali třeba spoustu lidí z bývalé Jugoslávie. Podstatná byla i vlna Čechů v roce 1968. Bylo jich téměř 30 000.“

Ne všechno se samozřejmě povedlo ideálně. „Ale Švýcaři vědí, že pro práci v pohostinství nebo při stavbě tunelů potřebují cizince. Takže oni si jich váží. Snaží se nevytvářet ghetta. A pokud tam chcete zůstat dlouhodobě, žádají, abyste souhlasili s jejich hodnotami a podle toho se chovali.“


Nejdůležitější je respekt k druhému. Osobě i majetku. Když sousedům neškodíte, je jim jedno, jak se třeba oblíkáte… Další je samokontrola. Třeba i v regionálních vlacích se máte sami zkontrolovat, jestli máte jízdenku. Jenom vás nápisy "Selbstkontrolle" upozorňují, abyste nezapomněli.

Ty pověsné zkoušky

Co musí člověk udělat, aby se stal Švýcarem? „Nejdřív tam musíte 10 let žít. Potom musíte umět jazyk, dějiny, politickou situaci. A složit ty pověstné zkoušky. Existují na ně skripta.“ Stejné zkoušky jsou pro bankéře i pro pomocníky v kuchyni. Mají část písemnou a ústní, která trvá nejméně hodinu.

Zkouší se i znalost dialektu. „Nevyžaduje se, abyste jím mluvili, ale měli byste rozumět,“ vysvětluje Alena Koukalová. „Musíte znát taky politickou situaci přímo v místě, kde žijete… A místní lidé mají dokonce právo vyjádřit se, jestli vás tam chtějí.“ Tohle funguje i ve velkých městech.

Selbstkontrolle

Švýcaři vůbec hodně dají na úsudek člověka. Proto všechno řeší nápisy „Selbstkontrolle.“ U srázů třeba nedávají ani zábradlí. „Oni uvažují tak, že člověk má mít vlastní rozum a podle toho se chovat.“ Jak taková samokontrola funguje třeba při sběru hub nebo chytání pstruhů? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: zis , rota
Spustit audio