Jan Jirák: Mezi vulgaritou a trefným pojmenováním je obrovský rozdíl. I u prezidenta

28. červen 2017

Prezident Miloš Zeman velmi expresivně reagoval na výměnu ministra financí jen pár měsíců před volbami. Premiéra Bohuslava Sobotku přirovnal ke zvířeti, premiér pak hlavu státu nazval „nemocným starcem“.

„Nejzajímavější a zároveň alarmující je, jak snadno se do našeho veřejného prostoru dostávají výrazy, které tady ještě před časem neměly místo,“ myslí si vedoucí katedry mediálních studií Jan Jirák. Dnešní svět zkrátka stojí na emocích. „Lajkujeme, smajlíkujeme, tvítujeme a zapomínáme na rozum.“ Proč?

„Nepodezírejte mne z úzkého pohledu na svět, ale opravdu za to mohou média. Ne, že by byly vulgární. Ale akcelerují emoce. A to na úkor rozumu. Zdůrazňují nejrůznější prožívání, emoce, sympatie, antipatie a vyvolávají city.“ Emoce pak logicky přebírají i politici a na racionální komunikaci nezbývá prostor ani čas. Pokud se chceme odrazit od dna, musí s tím zase začít média.

Zeman to říká „tak lidsky“

Prezident Miloš Zeman zahájil svou třídenní oficiální návštěvu středních Čech na krajském úřadě

Příznivci prezidenta tvrdí, že jako první politik opustil politickou korektnost a pojmenovává věci pravými jmény. „To si určitě nemyslím,“ kontruje Jirák. „Stále vnímám zřetelný rozdíl mezi vulgaritou a přesným pojmenováním. Vulgarita je pouze hra s emocemi, nám tady ale chybí jakási kultura argumentů.“

Sami se musíme snažit podporovat, aby bylo každé tvrzení taky podrobeno racionální kritice. „Nám tady prostě chybí ono ratio, tedy rozum.“ Současný sociálně komunikační jev se dostal do slepé uličky. Ale po věcech, které nejsou v jádru špatné, vždy něco dobrého zbyde. Po politické nekorektnosti by v nás podle mediálního odborníka měl zůstat pocit, že se máme i sami víc kultivovat, genderově, společensky a nejen to.

autoři: lup , zis , Jan Jirák
Spustit audio