Jan Petránek: Turecko zrazuje NATO! Jeho členství je třeba rázně revidovat!

28. duben 2016

V Moskvě právě probíhá už pátá konference o světovém terorismu. Kolem 80 delegátů celého světa se snaží najít řešení světových konfliktů, hlavně v Sýrii. To je ale zřejmě v nedohlednu.

„Jediným řešením je, aby se dohodly velmoci, tedy USA a Rusko,“ říká komentátor Jan Petránek. Už se to prý děje. „Prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin si velmi často telefonují a domlouvají strategii.“ Asi opravdu chtějí válku v Sýrii skončit. Aktuálně ale boje neutichají.

Turecko zrazuje NATO

„Na severu to tam dokonce začíná hořet naplno. Potvrdili to ministři obrany právě na moskevské konferenci.“ Komentátor navíc z úst ministrů obrany celé Asie slyšel šokující informace, podle kterých se v Turecku léčí zranění teroristé Islámského státu.

„Turecko tak zrazuje NATO! A já se ptám, proč se nikdo, ani naše delegace v NATO, neptá, jestli není na čase revidovat členství Turecka? Vždyť vlastně tento konflikt podporuje?“ Turecko může NATO zatáhnout do nebezpečné hry. Prý dokonce spolupracuje se Saúdskou Arábií.

Jak ještě dlouho?

„Arábie teď dokonce cvičí kolem 2500 džihádistů! Financuje je a pak by se měli zapojit do bojů v Sýrii.“ Těžce dohodnutá ženevská dohoda o neútočení v Sýrii je v posledních dnech zase porušována. „Už před rokem jsem říkal, že to je běh na dlouhou trať. A jak to tak dnes vidím, bude ta trať ještě mnohem delší.“

Logo

Nejdůležitější je, aby se NATO přestalo kočkovat s Moskvou a sedlo si konečně k jednomu stolu. Mělo se to stát už v úterý 27. dubna, ale místo toho Putin odjel sledovat slavnostní start první rakety z nového ruského kosmodromu Vostočnyj. Start se nakonec odložil na dnešní brzké ráno.

Podívejte se na celý rozhovor s Janem Petránkem. Klikněte na video!

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Jan Petránek
Spustit audio