Jan Švejnar: Pokud se tenhle trend bude šířit dál, bude to mít dopad na životní úroveň všech lidí na zeměkouli

25. listopad 2016

Donald Trump chystá první kroky v roli prezidenta USA. Jak ovlivní světové hospodářství?

„Ekonomický faktor byl důležitý už při prezidentských volbách, protože je to faktor do určité míry globální,“ říká profesor Kolumbijské univerzity Jan Švejnar. Tržní hospodářství podle Švejnara vytváří velké nerovnosti. A v USA vedlo k tomu, že se střední vrstvě od 70. let reálně nezvyšovala mzda.

„To si lidé uvědomují. Zbohatnutí jiných je pak naštve do té míry, že voliči demokratické strany, tedy ti odborově organizovaní, do velké míry volí Trumpa.“ Po Trumpově vítězství nastalo velké zděšení především ve státu Kalifornie, který je vnímán jako bašta poražených demokratů.

Trumpa volili i za těchto podmínek

„Průzkumy naznačovaly že Hillary Clintonová má velký náskok. Mnoho lidí neočekávalo, že by mohl vyhrát Donald Trump. Lidé se ho obávali i kvůli jeho nadmíru hrubé kampani.“ Švejnar připomíná nepravdivá hesla a politickou nekorektnost kampaně.

„Mnoho lidí jej nevolilo, protože si mysleli, že nemá zkušenosti, znalosti, ani chování hodné amerického prezidenta,“ myslí si. „Našlo se ale dost lidí, kteří byli tak znepokojeni tím, kam se americká společnost a ekonomika ubírá, že i za těchto podmínek volili Trumpa.“

Dopad na celý svět

V první den svého úřadování by Trump rád zrušil Transpacifickou dohodu. „Z ekonomického hlediska je nešťastné, že si vybral tuto oblast. Volný obchod je blahodárný a dobrý jak pro USA, tak pro další partnery,“ říká ekonom. „Pokud by se tento trend šířil dál, měl by velké následky na světovou ekonomiku. To znamená dopad na životní úroveň lidí po celé zeměkouli.“

autoři: zis , Jan Švejnar
Spustit audio