Jarmila Štuková: Proč jsou mezi uprchlíky mladí muži? Proč nebojují?

26. červenec 2016

Dokumentaristka vyvrací některé zakořeněné představy. Ukáže vám, jak to vypadá v první linii ve válce proti Islámskému státu.

Jarmila Štuková do Kurdistánu odjela natočit dokument o těch, kteří doopravdy stojí proti Islámskému státu. S manželem Andrejem působili na několika frontových liniích nedaleko Mosulu, Kirkúku a Sindžáru. Vyvrací zakořeněnou představu, že všichni mladí muži uprchli.

„Na frontových liniích jsem viděla mnoho velmi mladých kluků. Předtím třeba studovali, a když byla napadena jejich vesnice nebo oblast, tak se odhodlali sami vzít zbraň. Byť byli předtím pacifisté a nikdy v životě zbraň nedrželi, ale stejně bojovali účinně.“ Štuková se ale bavila i s těmi, kteří prchali.

Proč prchají

„Vemte si, že jste intelektuál. Nejste vůbec stavěný na to držet zbraň a někoho zabít. To je opravdu velmi náročná otázka… A taky si vemte tamní tradiční rodiny. Že uprchne jenom matka s dcerou je pro tamější mužskou populaci nepředstavitelné,“ upozorňuje Štuková.

„V mnoha oblastech žena vychází jen v doprovodu mužského člena rodiny... Těch aspektů je několik. Dívat se na to jenom tak, že mladý člověk utíká a nebojuje, je příliš jednoduché.“ Sama Štuková byla hlavně mezi pešmergy.

Pešmerga: úspěšná neoficiální armáda

Pešmerga jsou neoficiální kurdské milice, které brání oblast Iráckého Kurdistánu, kam irácká armáda nesmí. V minulosti pešmergové hráli velkou roli při dopadení Saddáma Husajna nebo při objevení Usámy bin Ládina. Dnes úspěšně bojují proti Islámskému státu.


Jak to vypadá v první linii?
„Jsou to klasické zákopy s pytli písku. Muži tam spí v příšerných podmínkách. Kde nejsou těžké boje a jen se drží pozice, jsou muži 14 dní a pak jdou na 14 dní domů dělat třeba taxikáře, protože nedostávají dost peněz.“

„Většina z nich má bohatou tradici: už jejich dědové nebo otcové působili v Pešmerze. Bylo velmi zajímavé, když mluvili o cti. Že si nedokážou představit, že by nestáli na bojových liniích. Byť na počátku boje proti IS byli příšerně vyzbrojeni jenom kalašnikovy a starými samopaly.“

Jarmila Štuková z Kurdistánu
autoři: zis , rota
Spustit audio