Jaroslav Hofmann: Bydlení na hausbótu amsterdamského grachtu? Romantika, která pěkně vyždímá vaši peněženku

25. červenec 2017

Podobný život jako v Amsterdamu jen tak někde jinde nenajdete. Historické centrum plné památek, život na hausbótu, ale taky lidé 200 nejrůznějších národností.

„Neodmyslitelnou součástí nizozemských měst jsou grachty, tedy městské kanály,“ říká Jaroslav Hofmann. „Je to město, které z vody vzniklo a na vodě vyrostlo.“ Na rozdíl od dalších evropských měst, ale není tak staré. První zmínky pocházejí z roku 1275, když nám už vládl Přemysl Otakar II. Historie se pak začala psát až o nějakých sto let později.

„Z malého městečka s pár domy se během čtyř století stala třetí nejvýznamnější metropole Evropy.“ Za Zlatý věk se dnes považuje 17. století, kdy postavili přístav, který jim pak zajistil čilý obchodní ruch, a to včetně dopravy zboží dál, do evropského vnitrozemí opět po vodě.

Jak se bydlí na hausbótu?

Ostatně, voda hraje v Amsterdamu hlavní roli dodnes. Třeba když se rozhodnete bydlet na hausbótu. „V celém městě je dnes ale už plno. Je tam 2 256 hausbótů. Už nemají žádné volné místo, kde byste mohli zakotvit. Jedinou možností je tak koupit už zakotvený dům na vodě.“ Podle Hofmanna to ale není zrovna levná záležitost.

„Zjišťoval jsem podrobnosti a takováto plovoucí nemovitost stojí 300 000 euro, ale klidně i dvojnásobek. To ale vůbec není všechno, co vás čeká.“ Platit musíte každoročně kotevné, daň z nemovitosti, poplatky za vodu, elektřinu apod., a pokud máte železný hausbót, tak jednou za tři (až šest) let musíte na technickou prohlídku v loděnici.

Amsterdam

„Svůj dům tam musíte nějak dopravit a prohlídka a údržba trvá týden. Někteří obyvatelé tam prý pořád bydlí, což si ale nedovedu moc představit,“ říká publicista. Takové bydlení tak není nic levného, odměnou jim prý tak je pouze romantika spojená s bydlením na grachtu.

Moc lidí na jednom místě

Amsterdam má svou historickou část v centru, která je vždy plná turistů. Stálých obyvatel tam už moc není. „V úzkých uličkách se neustále pohybuje obrovské množství lidí budící pocit přelidněnosti, velkého hluku a všudypřítomnou vůní hořícího konopí, která se line z velmi četných cofeeshopů. Pro mne je to ale světová metropole v tom pravém slova smyslu.“ Proč?

Podle Hofmanna se tam na jednom místě potkává doslova celý svět. Oficiální statistiky hovoří o necelém milionu obyvatel, ale až 200 nejrůznějších národností (průměrná hustota obyvatel je tak dvakrát větší než v Praze). „Taková různorodost nezbytně vyžaduje toleranci, otevřenost, musíte umět přijímat i dávat. Taková volná atmosféra z Amsterdamu doslova sálá.“

Amsterdam
autoři: lup , zis
Spustit audio