Jaroslav Šebek: Evropští voliči jsou pěkně naštvaní. Proto taky naslouchají slibům populistů

27. duben 2016

Blíží se rozpad Evropské unie, nebo jde jen o krizi, kterou „hravě ustojí“? Podle výsledků nejrůznějších voleb členských států to ale tak jednoduché nebude. Politici totiž neposlouchají hlas lidu.

Otázka budoucnosti Evropy se hodí do krámu hned několika skupinám. Třeba všem populistům v Rakousku, Německu, Velké Británii, ale i u nás. „Dobře si všimněte, že ale nenabízejí jiné řešení. Populista totiž nic nevysvětluje. Má pouze jednoduchá a líbivá hesla,“ říká historik Jaroslav Šebek.

Je Zeman populista?

Není se co divit, že ve volbách (naposledy v Rakousku) vyhrávají populisté a nacionalistické strany. „Je to reakce naštvaných lidí, je to protestní volba, která je nebo bude i v dalších zemích. To už musí politiky dostat z jejich klidu.“ U nás podle Šebka na populistické vlně jede prezident Miloš Zeman.

Historik pozitivně hodnotí jeho vysvětlování migrační krize. „Současně je tady ale i negativní moment: zvyšuje totiž ovzduší agrese a nesnášenlivosti ve společnosti. To ale v tuto chvíli není pro naši politiku dobré.“ Každý demokratický politik by prý měl víc naslouchat hlasu veřejnosti a ten pak hájit v EU.

Rusko musí tiše jásat

To třeba nedělají ti, kteří třeba podporují migraci. „Slibují si od toho vyřešení ekonomických problémů stárnoucí Evropy. Úplně ale zapomínají na kulturní rámec migrační krize, na příliv lidí s rozdílnou kulturou. To je ale to, čeho se Evropané bojí nejvíc.“ Debaty o možném rozpadu EU se pak taky prý musí hodně líbit Rusku.

„Kdyby se EU rozpadla, tak tady zůstanou izolované státy, které mohou snáze dostat pod svou kontrolu, což je snazší, než u jednotné Evropy.“ Na druhou stranu negace EU má své kořeny v samotném Bruselu. Dnes totiž všichni nějak zapomněli na původní projekt Evropy.

Brusel se odstřihl od lidí

Zapomněli stavět na kulturních a duchovních základech. „Zůstal nám tady jen byrokratický, ekonomický a technokratický systém. Nefunguje subsidiarita. A lidem už opravdu vadí, že Brusel rozhoduje o všem. Zapomněli na potřeby běžných lidí.“ Snad si to ale začíná konečně i uvědomovat.

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce vytvořit nový fond, který má přilákat miliardové investice do zemí Unie

Alespoň předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nedávno prohlásil, že jedním z důvodů, proč se Evropané odklánějí od evropského projektu, je fakt, že se Brusel plete do jejich soukromých životů. Historik vyzývá k další kritice: „Neschopnost sebereflexe je to nejhorší, co může politika potkat.“

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Jaroslav Šebek
Spustit audio