„Je to tam jako v pekle,“ popisuje cestovatelka ostrovy, kde vědci hledali bájnou Atlantidu

25. srpen 2017

Spící sopky, horká vřídla, krátery i laguny. Tak vypadají Azorské ostrovy.

Celkem devět Azorských ostrovů patří Portugalsku. O nejvzdálenějším regionu EU se říká, že právě tady stála bájná Atlantida. Vědci ale nic podobného nepotvrdili. Každopádně dvě lokality jsou zapsány na seznam UNESCO. Ostrovy vznikly sopečnou činností, dnes ale sopky spí.


Souostroví Azory:
- São Miguel (největší, 759 km²)
- Pico (447 km²)
- Terceira (403 km²)
- São Jorge (246 km²)
- Faial (173 km²)
- Flores (143 km²)
- Santa María (97 km²)
- Graciosa (62 km²)
- Corvo (17 km²)

Spící sopky

Naposledy byly aktivní v roce 1957. I dnes ale tu a tam vystupují na povrch páry. Někde jako vroucí, jinde je můžete ochutnat. Na tzv. hlavním ostrově São Miguel najdete tak horká vřídla, že nevidíte na krok.

„Je to tam jako v pekle. Všude to bublá, chodíte po lávových kamenech. Nádhera,“ popisuje cestovatelka Jana Bušek Čižmářová. Koupání v jezírku teplém kolem 37−39° C je prý jako v horké vaně. „Pokud vám ale na hlavu praží letní slunce, je to už docela náročná aktivita,“ upřesňuje.

Zelený, modrý nebo černý

„Viděla jsem čtyři z devíti ostrovů a každý je jiný. Pozůstatky vulkanické činnosti jsou samozřejmě všude, ostrovy se ale liší třeba barvou.“ Největší São Miguel je zelený, Faial modrý a Pico úplně černý. Téměř všude najdete nádherné laguny ke koupání, ale i prázdné krátery k prozkoumání. Vypadají jako měsíční krajina.

Azorské ostrovy

Celé Azorské ostrovy mají velmi vlhké a teplé klima, takže se tam velmi daří rozmanité flóře. Jana Bušek Čižmářová je obdivovatelkou hortenzií a tam lemují silnice v obrovských chumáčích. „Musejí je sekat motorovou pilou, což je pro Středoevropanku neuvěřitelný pohled.“

Pro milovníky dobrodružství prý Azory ale nejsou, spíš pro seniory. Na druhou stranu nedotčená příroda, málo turistů a jen asi 250 000 stálých obyvatel za návštěvu určitě stojí. „Pokud milujete hortenzie, chcete se vykoupat v minerální vodě a zkoumat místa vzniklá sopečnou činností, pak je to právě pro vás dovolená snů.“

Azorské ostrovy, místo, kde se můžete koupat v kráteru sopky
autoři: lup , zis
Spustit audio