Jiří Drahoš: Kdy se nový český lék na rakovinu prsu dostane k nemocným?

27. leden 2017

Vědecký tým česko-australského molekulárního biologa Jiřího Neužila teprve před pár dny zveřejnil objev nové látky, která zjednodušeně řečeno dokáže rakovinovou buňku přinutit spáchat sebevraždu. Může fungovat i na jiné tumory?

„Nová látka působí na mitochondrie, takové buněčné elektrárny. Nastartuje apoptózu, což v podstatě znamená samozničení buňky,“ vysvětluje předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Vypadá to prý velmi nadějně. A lék by nemusel fungovat jen na ty nejagresivnější nádory prsů. Mohl by účinkovat i na další tumory.

Optimistický výhled

Tento výzkum je prý ale taky příkladem velmi dobré spolupráce akademie s komerční sférou. „Lék je už preklinicky ověřený. Teď se musí zjistit jeho toxicita na organismus, což se děje při klinických zkouškách. Pokud se na to budu dívat optimisticky, k nemocným by se mohl dostat za 5 let,“ tipuje.

První fáze klinického testování probíhá s malým vzorkem pacientů. Zkoumá se toxicita. Druhá fáze testování probíhá už s více pacienty a testují se účinky nového léku.

Jen náhoda?

Vědci nejdřív zkoumali stávající lék (sloučenina tamoxifenu) na rakovinu prsu, který neměl zrovna závratné výsledky. Upravili ho tak, že se v buňce dostane do jiného místa, do mitochondrie. Tam pak způsobuje samozničení rakovinových buněk.

autoři: lup , zis , Jiří Drahoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.