Jiří Drahoš: V české laboratoři vzniká první boranový laser na světě

15. leden 2015

Akademii věd ČR letos čekají oslavy 125 let. Její nová koncepce chce víc propojit každodenní svět se světem vědy. Mezi první krůčky možná patří i objev boranového laseru.

Opravdu budou pod boranovým laserem podepsáni i naši vědci? „Zatím to vypadá slibně,“ říká předseda Akademie věd ČR (AV ČR) Jiří Drahoš.

Vědci z Ústavu anorganické chemie AV ČR v Praze spolupracují se španělskými kolegy. Vedl je popularizátor vědy a výborný vědec Michael Londesborough.


Boranový laser
- jako první na světě čistě na bázi anorganického materiálu
- vyzařuje modré laserové světlo

„Každý z nás dobře zná laser. Tento ale využívá sloučeninu boru a vodíku. Je to sice na začátku, ale zdá se, že je to velmi stabilní a levná látka, která splňuje i řadu dalších požadavků.“ Objev by mohl být zajímavý i ve spojitosti s letošním Mezinárodním rokem světla.

AV ČR budoucnosti

První boranový laser na světě

AV ČR u příležitosti 125. výročí od založení mění i strategii. Podle nové koncepce by měl být špičkový výzkum hlavně ve veřejném zájmu. „Sice už dnes spolupráce s vysokými školami, firmami a třeba i státní správou probíhá, ale myslím si, že to jde ještě víc. Chybí nám lepší koordinace.“

Dnes tady máme už 14 vědeckých programů. Od oblasti péče o zdraví až třeba po podporu státní správy. „Jsme přesvědčeni, že lepším propojením vědců a praxe dosáhneme daleko větší synergie. Dáváme toho společnosti docela dost, ale část vnitroakademické energie ještě můžeme přidat.“

Nové antibiotikum?

Slyšíte to všude. Viry a bakterie jsou stále rezistentnější vůči dosud známým antibiotikům. Podle Drahoše vypadá slibně řešení, které přináší americký postup: zkoumané látky zakopat v krabici do hlíny. Je tam totiž jejich přirozené prostředí a mohou se množit.

A pak přijde mravenčí práce, kdy se musí testovat účinek. „Je to zajímavá ukázka práce dnešního vědce. Vedle nejmodernějšího vybavení laboratoře má hlínu a rýč,“ dodává Jiří Drahoš.

Jak bude podrobně vypadat nová strategie? Proč a kdy akademie vznikla? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Jiří Drahoš
Spustit audio