Jiří Hlaváč: Bohéma má dvojí tvář

24. únor 2017

Televizní seriál Bohéma vyvolal plno emocí. Jak se na něj dívá hudební pedagog, který se s některými protagonisty osobně znal? Proč seriál srovnávat s Amadeem Miloše Formana?

„Pokud to neměl být exaktní dokument, pak tam na začátku chybělo sdělení, že jde o volné vyprávění, které už může mít umělecký posun,“ myslí si hudební pedagog Jiří Hlaváč. Osobně se potkal například s Vlastou Fialovou, Hanou Vítovou nebo Oldřichem Novým. S R. A. Dvorským si prý dokonce povídal jako rovný s rovným.

Nikdy si nezadali

„Nikdy se ke mně nechovali jako k elévovi, ale jako ke kolegovi,“ popisuje. „Od té doby si v sobě nesu, jak mám a mohu být k mladým taky pozorný.“ V dlouhých debatách v divadelním klubu tehdy zjistil, že jsou to lidé s názorem na tu dobu velmi netendenčním a autentickým.

„Chovali se ale vždy noblesně. Bohéma má dvojí tvář. Jedna je tvořivá a pospolitá. Je tam ale i míra přeháněné vznešenosti a velkorysosti. Je to svým způsobem póza.“ Tito lidé si prý nikdy nezadali, a co dělali, ze srdce milovali.

Stesk po té době

„Po změně režimu jsem se potkal s Hanou Vítovou, která hrát nesměla, tak dělala sekretářku. Ani tehdy nebyla zlá nebo ublížená a na prvorepublikovou hvězdu si opravdu nehrála. Pořád to byla krásná žena, která si uchovala svou míru noblesy.“ Hlaváč zároveň přiznává, že se mu po době Bohémy stýská.

Ze seriálu Bohéma

„Vyžadovala maličkosti, na které se v čase tak nějak pozapomnělo. Pozdrav, úcta, podání ruky a další společenské normy byly tehdy úplnou samozřejmostí.“ Alespoň to seriál oživuje. Potomci herce Zdeňka Štěpánka ale údajně zvažují žalobu na tvůrce seriálu. Nejvíc jim vadí historické nepřesnosti a vymyšlené detaily soukromého života.

Srovnání s Amadeem Miloše Formana

Hudební pedagog srovnává Bohému s Amadeem Milošem Formana. „Z hlediska historie tam najdete velkou řadu odchylností. Je to ale o sdělení, o životě této obdivuhodné figury, o jeho mezilidských vztazích. Když se po jeho zhlédnutí víc lidí soustředí na Mozartovu tvorbu a sáhne po literatuře faktu, budu jen rád.“

autoři: lup , zis , Jiří Hlaváč
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.