Jiří Hlaváč: Muhammad Ali velkým duchem nakonec překonal i svou pověstnou velkohubost

9. červen 2016

Porazil téměř každou špičkovou těžkou váhu své doby. Odmítl nastoupit do armády. Bojoval s rasismem, náboženskou diskriminací i Parkinsonem. Zemřel v pátek 3. června 2016 ve věku 74 let. Pro hudebního pedagoga, který sport miluje, to byl největší sportovec 20. století.

„Před časem přinesl jeden časopis dvoustranu s fotografií jeho boxerské rukavice v životní velikosti. A touto rukou bych věru ránu dostat nechtěl,“ říká Jiří Hlaváč. Hned jak Ali získal svou první zlatou na olympiádě v Římě, stal se osobností, která na sebe neustále strhávala pozornost médií. Bylo proč.

Velkohubý fešák

Jen v letech 1960–1963 získal rekordních 19 vítězství bez porážky (s 15 knockouty). „Taky to byl fešný chlapec. Zároveň si ale rychle vysloužil přezdívku velkohubý. Některá jeho prohlášení opravdu neměla ani hlavu ani patu,“ připomíná Hlaváč.

Odmítl jít do války

„Tvrdil, že je největší ze všech, že kohokoli a kdykoli porazí. Možná mu to někdo poradil. Ale člověk někdy nad tím kroutil hlavou.“ Pak se změnil. Odmítl nastoupit do armády a bojovat ve Vietnamu. „Protože sice rozdával rány, ale jinak nesnášel násilí a byl pacifista.“ V roce 1967 mu za to sebrali boxerskou licenci.

via GIPHY: Muhammad Ali se za 10 sekund vyhnul 21 ranám.

Neuvěřitelný životní příběh

V životě se taky několikrát silně ohradil proti rasismu i náboženské diskriminaci. „Pak se jednoho dne prohlásil za muslima, změnil jméno na Muhammada, a oznamoval světu, že jsme všichni bratři, které nemůže rozdělovat ani víra, ani barva kůže.“ Čtyři roky po skončení aktivní kariéry ho čekal další boj. S Parkinsonem.

S chorobou bojoval neuvěřitelných 30 let. „Byl napojen i na umělé plíce... Je to pro mne neuvěřitelný životní příběh jediného člověka. Byl to velký sportovec, který svým duchem překonal i svou velkohubost. Nakonec se stal osobností našeho světa,“ dodává Jiří Hlaváč.

Jak se hudebník dívá na 74. výročí vyhlazení Lidic? A co říká na právě ukončený hudební festival Pražské jaro? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Jiří Hlaváč
Spustit audio