Jiří Hlaváč: Obrovské plus nového premiéra Babiše jsou jeho zkušenosti z podnikání. Vidím v něm dalšího Tomáše Baťu

8. prosinec 2017

Už 13. prosince jmenuje prezident Zeman novou vládu. Bude jednobarevná, složená ze straníků ANO, nebo odborníků. Podle hudebního pedagoga má předseda hnutí v lecčem náskok.

„Obrovské plus Andreje Babiše je jeho podnikatelská činnost,“ myslí si Jiří Hlaváč. Za dobu svého podnikání vytvořil obrovský potenciál spolupracovníků, o kterých ví, co umějí.

„Ví, jak se osvědčili i v dílčích vedoucích pozicích, jak komunikují, naslouchají, rozhodují nebo jak třeba zpracovávají data. Naše 21. století je totiž právě o umění zpracování dat. Každopádně, jako podnikatel má obrovské portfolio s velkým potenciálem.“


Tomáš Baťa byl zlínský obchodník, který se vlastními silami vypracoval z malé ševcovské dílny do čela společnosti se světovým renomé, se stalo osudným létání.

Takový nový Tomáš Baťa...

Výzvy, které na novou vládu čekají, prý známe. Je to standardní postup, který před Babišem udělalo už 11 premiérů. „Někde to bude reorganizace resortu, někde personální obměny, stanoví se pevné vize a priority. Předseda ANO ale může připojit něco dalšího. Svou zkušenost.“ Hlaváč si při svých úvahách o jeho osobnosti vzpomněl na jméno Tomáše Bati.

„I u něj se v jednu chvíli uvažovalo, že by měl vstoupit do politiky, pak ale tragicky zahynul. Zamyslete se, nevidíte tady jistou podobnost?“ ptá se hudebník. Je tak náš současný designovaný premiér, který už složil i slib, víc podnikatel, nebo politik?

Politik, nebo podnikatel?

„Povaha jeho činnosti za posledních několik let se už musela převážit do roviny politika. Ale politika s ohromnou podnikatelskou zkušeností.“ Hlaváč od nového premiéra Babiše prý očekává hlavně analytickou schopnost proniknout do jádra věci, protože nestačí poznat jen obal. „Taky musí jednoznačně a bez pochybností pojmenovat své postoje, hájit nás a dobře vyjednávat i třeba vůči Bruselu. Myslím, že to všechno u něj je a hlavně bude.“

Politik musí mít prý hlavně tah na branku, razanci, sebejistotu, ale ne jen sebedůvěru. „Osobnostní badžet je postavený na řadě momentů, kterými politik musí být vybaven. O sobě dobře vím, že ten můj je úplně jiný a tak bych to opravdu dělat nemohl.“

Andrej Babiš

Co Hlaváč očekává od nové vlády? „Chtěl bych mít absolutní míru přehlednosti o její práci, kterou by noví ministři měli dávat téměř každý den. Opravdu chci věřit, že jejich zkušenosti z předešlé činnosti budou tak velké, že toho budou schopni,“ dodává.

autoři: lup , zis , Jiří Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.