Jiří Hlaváč: Paní Trumpové bych přál, aby se stala velvyslankyní. Má v sobě baťovské dispozice

23. listopad 2016

Bývalá žena nově zvoleného prezidenta USA Ivana Trumpová projevila zájem o post ambasadora USA v České republice. Najdeme v ní druhou Albrightovou?

„Paní Trumpové bych přál, aby se stala velvyslankyní. A nám bych přál, abychom na tomto postu měli člověk, který je pro sbližování možný udělat maximum,“ říká hudebník a pedagog Jiří Hlaváč. On i Trumpová jsou oba téměř stejně staří a pocházejí ze stejného města – Zlína.

Baťovské dispozice

„Ta baťovská dispozice je zakotvena v řadě lidí této generace a předpokládám to i v životě paní Trumpové,“ myslí si Hlaváč. „Za první republiky byl Zlín jakýmsi státem ve státě. Nejen v ekonomickém smyslu, ale vytvořil se tam určitý typický životní styl. Základ byla jakási míra rovnováhy mezi schránkou tělesnou a duchovní.“


V brožurkách Tomáše a Jana Bati byly instruktáže, jak se chovat ve společnosti, jak podnikat, jakým způsobem nakládat s finančními prostředky, jak přijímat kulturní sdělení. Všichni Baťovci byli vedeni k určitému kultu těla a ducha. Byla tam zřizována sportoviště. Součásti továrny byl velký otevřený bazén.

Zlínem svět nekončí

Otec Ivany Zelníčkové, později Trumpové, podle Hlaváče přistupoval na baťovské principy rovnováhy těla a ducha. Už jen tím, že dceru vedl ke sportu – byla akademickou mistryní v lyžování. „Byli jsme také vedeni, že svět nekončí za hranicemi Zlína, tak ať se učíme jazyky. Dočetl jsem se, že paní Trumpová jich zvládá 5.“

Jako Albrightová?

„A čeština je stále její mateřština, to je plus. Hledal jsem nějaké paralely s paní Albrightovou, se kterou už máme zkušenost. Nakonec se ale vždy ukáže až podle praxe,“ uzavírá téma budoucího možného velvyslance Spojených států v ČR.

autoři: zis , jra
Spustit audio