Jiří Hlaváč: Roste nám další generace světových hudebníků

30. květen 2014

Jaro je důkazem, že mládí by mělo dostat prostor. Platí to i o tom Pražském. Kdy by ale hudebník měl pověsit housle na hřebík?

V těchto dnech probíhá už 69. ročník festivalu Pražské jaro. Podle hudebníka a skladatele profesora Jiřího Hlaváče má festival stále nové impulsy. „Je zde velmi zesílena škála mladých interpretů,“ říká.

„Troufám si tvrdit, že jsou tady jména, která jsme zaznamenali jak my, tak i zahraničí,“ říká hudebník o nastupující generaci.

Jedním z kladů Pražského jara tak je právě setkávání mladých českých umělců a jejich vzájemné porovnávání se zbytkem světa. „Výkony mladých jsou velmi hodnotné. Dá se mluvit o mezinárodním měřítku,“ říká s nadšením.

Čtěte také

Znamená to, že ani česká hudební pedagogika neustrnula a má co nabídnout. „Stále umíme vygenerovat světově respektovanou špičku,“ podotýká.

Společenská i ekonomická efektivita festivalů jako Pražské jaro je prý stále vysoká. Do Rakouska se tak například kromě lyžování, jezdí také do Salzburgu na hudební festival. „Lidé si zvyknou a jezdí na kulturní události po desetiletí,“ říká Hlaváč.

Umění odejít
Jiřímu Hlaváčovi je 65 let a v posledních letech se rozloučil s řadou svých funkcí. Problém odejít do důchodu však nemá. „Člověk by na určitých pozicích měl nabídnout pracovní kontinuitu 10 až 15 let. To se mě již netýká,“ přiznává hudebník.

„Člověk by si neměl myslet, že je nepostradatelný,“ dodává. Na druhou stranu říká, že nemá hranici spodního věku. Sám prý zná dostatek osobností, které jsou špičkami oboru ještě před třicítkou.

Jaké jsou další aktivity Jiřího Hlaváče? Jak nahlíží na proběhlé volby do Evropského parlametu? Jaká je role Českého rozhlasu v hudebních soutěžích? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Jiří Hlaváč , jra
Spustit audio