Jiří Hlaváč: Umělci mají hlasitě vyjadřovat svůj názor. Lenka Dusilová mě vtáhla do hry

14. duben 2016

Patří vyjádření názoru na hlavu státu do přímého televizního přenosu z hudebních cen, nebo ne?

Zpěvačka Lenka Dusilová při udělování hudebních cen Anděl prohlásila, že umělci nesouhlasí s nedůstojným chováním prezidenta Miloše Zemana, který i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Podobné vyjádření pak měl i David Koller. Vyjádření rozhýbalo sociální sítě.

Zvolil bych ale jinou formu

„Každý má mít právo vyslovit svůj názor, své přesvědčení. Jiná věc je, jakou formu tito umělci zvolili,“ říká Jiří Hlaváč. Protože o prohlášení neinformovali organizátora ceremoniálu předem, je to podle Hlaváče „kách“ a „mimo rámec dohody“. Měli si prý svolat vlastní tiskovou konferenci.

Pak je tam ale druhá věc: Mají hlasitě vyjadřovat svůj názor, nebo ne? „Na to říkám určitě ano! Vzpomeňte na hlasy a vyjadřování občanských postojů lidí v minulosti. Na Karla Čapka, Jaroslava Haška nebo i Václava Havla. A to nejen na jejich filozofická sdělení s občansko-společenským podtextem.“

Vtáhli mě do hry

Tito lidé prý měli dar od Boha a svou vizi. Uměli předvídat běh událostí a taky ho v pravý čas sdělit. Podobně Lenka Dusilová a další prý Jiřího Hlaváče vtáhli do hry. Jako občan ČR se tím teď chce seriózně zabývat. „Nezatracujme, neodsuzujme, nespílejme! Byl vysloven názor a já tomu chci přijít na kloub.“

Podle hudebníka nám tady klíčí pravá občanská společnost. „Je to tady. Je to ve světě výtvarníků, filmařů, literátů. Je tam pohyb a aktivita. Zaplať bůh za ni.“ Umělci se vyjadřují k současnému životu, používají vztahovou kulturu. „Začíná nám to tady občansko-umělecky žít,“ dodává Jiří Hlaváč.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Jiří Hlaváč
Spustit audio