Jiří Hošek: Britové na brexit nebyli připraveni. Dlouho žili v iluzi

27. červenec 2018

Od referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie uplynuly už více než dva roky. Podmínky brexitu se ale stále ještě vyjednávají. Jak se bude tato odluka dál vyvíjet?

„Vypadá to, že se bohužel pro obě strany zvýšila hrozba divokého neorganizovaného tvrdého brexitu. Opravdu to asi bude škaredý a divoký rozchod, kdyby 29. března 2019, kdy by Británie měla přestat být členským státem EU, nebyla uzavřena dohoda o budoucích obchodních vztazích,“ říká novinář Jiří Hošek.

To by mělo za následek degradaci obchodních vztahů na úroveň Světové obchodní organizace. Vzájemný obchod by nebyl bezbariérový, nebyl by bezcelní, tvořily by se fronty v britských přístavech, ale i ve francouzských nebo belgických. Reálně by hrozilo alespoň krátkodobé pozastavení některých spojů létajících ze zemí EU do Spojeného království.

„Britská vláda teď šokovala přiznáním, že pro variantu, kdy hrozí prudký vzestup cen potravin a dalších výrobků, se předzásobuje potravinami nebo léčivy. Vypadá to jako přípravy na nějakou dramatickou konfliktní situaci, kterou si nikdo nepřeje,“ dodává.

Podle Hoška Britové dlouhou dobu žili v iluzi. Na variantu brexitu nebyli připraveni, bývalý premiér David Cameron dokonce prý zakázal jednotlivým ministerstvům se na tuto alternativu připravovat. „Vždy jim trvá řadu měsíců, než přijdou s nějakým návrhem, nad kterým pak hlavní vyjednávač EU pokrčí rameny a řekne, že takhle to z pohledu unie nemůže fungovat.“

Může padnout premiérka?

„Že se Theresa Mayová postaví do čela vyjednávání, je symbolické gesto. Premiérka na dálku všechno řídila už dosud. Pod sebe si na Downing Street 10 stáhla i některé klíčové spolupracovníky. Mělo to ale přijít daleko daleko dřív,“ myslí si šéfkomentátor Televize Seznam.

A jaká je vůbec pozice britské premiérky? Z hlediska reality britské politiky pořád relativně pevná. „Vzhledem ale k prekérní situaci, kdy Británii tlačí čas, tak se nikdo nechce pouštět do dobrodružství, že by se pokusil odstřelit Theresu Mayovou. Na druhou stranu čelí opozici uvnitř strany a jakýmsi tmelem uvnitř strany je strach z možného nástupu předsedy opoziční Labour Party Jeremyho Corbyna k moci.“

Jestli bude podle komentátora Mayová nucena k dalším ústupkům vůči EU směrem k měkkému brexitu, tak se může stát, že tvrdé brexitové křídlo v její vlastní Konzervativní straně skutečně podnikne pokus, jak ji odstřihnout od moci.

autoři: Jiří Hošek , zis , jra
Spustit audio

Související