Jiřina Šiklová: Konečně se můžou připomenout fakta, která byla 70 let zamlčována. Třeba válečné spojenectví Slovenska s fašisty

22. duben 2015

Blíží se květnové oslavy ukončení 2. světové války. Na veřejnosti se probírá to, jestli prezident pojede do Moskvy a jestli bude na vojenské přehlídce. Ale vzpomínat bychom měli asi trochu jinak.

„Je třeba ale jasně říct, že budeme slavit se zemí, která vede válku. Jsem ráda, že prezident se alespoň nezúčastní vojenské přehlídky,“ říká socioložka Jiřina Šiklová.

Podle ní by 70. výročí mělo být hlavně důvodem otevření trezorů a lidé by se měli konečně dozvědět i informace takzvaně z druhé strany. „Určitě by se teď v rozumné míře měla připomenout historická fakta, která nám byla zamlčena nebo se o nich nemluvilo.“

Otevřeme trezory?

Nelíbí se jí totiž jen jednostranný přístup, který nám byl vtloukán do hlav nejméně 40 let totality. „Dozvídáme se, kolik rudoarmějců padlo. Ale o Slovensku, které bylo spojencem fašistického Německa, se dvakrát nemluví. Přitom to hodně mění význam,“ říká.

Čtěte také

O poválečných dohodách mezi Východem a Západem, tedy to, která část Evropy bude patřit té které mocnosti, prý tehdy lidé vůbec nevěděli. „Dnes to sice víme, ale snad se o tom konečně bude mluvit odlehčeně, bez klišé.“

Je to parketa jen pro historiky?

Historici jsou prý odpovědní za sbírání informací, předávat jejich poznatky by ale měli hlavně učitelé a novináři. „Učitelé by ale neměli mluvit jen ke studentům, ale i k celé veřejnosti. A novináři? Ti by neměli psát jen tak, aby upoutali pozornost.“ Ale musí to být vždy s mírou.

Hrozí v Evropě další konflikt?

Bylo by prý samozřejmě ideální, kdyby už nikdy žádná válka nebyla. „Byla bych ráda optimistkou. A považuji za zázrak, že se v Evropě už 70 let neválčí. Ne nadarmo se říká, že mír je jen tehdy, pokud se nestřílí u nás, ale u sousedů.“

Snad si své výsadní postavení zachováme, a to nejmíň pár desítek let. „Asi je to ale i proto, že Evropa už nemá tak výsadní postavení, jako měla před sto lety,“ dodává.

Titulní strana novin Stars and Stripes oznamuje, že je Vůdce mrtev

Jak se dívá na zejména mladé lidi, kteří se nechají naverbovat do služeb radikálních islamistů? Je chybou Evropy, že nedává těmto lidem smysl života? A proč žije v Česku 9 % lidí pod hranící chudoby? Potřebuje Západ morální obrodu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Jiřina Šiklová , zis
Spustit audio