Jiřina Šiklová: Mladí se stále zajímají o minulost

31. říjen 2014

Doba komunismu se dnešní mládeži stále vzdaluje. Mnoho lidí a skupin ale pracuje na tom, aby se na toto období nezapomnělo. Vzpomínáte na dobu před rokem 1989?

V úterý 28. října se v rámci oslav vzniku Československa rozdávala na Pražském hradě státní vyznamenání. V ten den se ale také předávaly ceny Příběhů bezpráví. To jsou ceny, které navrhují mladí do 21 let.

Předávání se konalo právě ve stejnou dobu, kdy se probíhal ceremoniál na Hradě. „Martin Putna, myslím, říkal, že to je paralelní setkání. Na hradě a v podhradí,“ říká Jiřina Šiklová.

Mladí většinou nominují lidi, kteří si prošli minulý režimem. Většinou se jedná o lidi poškozené obdobím normalizace. Jak vůbec minulost vnímají? „Mladí jsou do toho zataženi, protože musejí s oceněnými udělat rozhovor,“ říká.

Listopad očima mladých i starších

„Myslím, že si tím mladí uvědomí dimenzi života, kterou znali pouze od babiček a dědečků. A to se tak vážně nebere,“ dodává socioložka. Mladí totiž vnímají dobu, kterou nezažili, jako minulé nebo dokonce předminulé století. O to je tato aktivita cennější.


Autorem ocenění je Karel Strachota, který je také autorem dokumentu Z deníku Ivany A. Jeho předlohou je deník 18leté dívky, která dramaticky popisuje poslední rok komunistické vlády.

Jak si Šiklová sama vybavuje zmíněný rok 1989? „Vzpomínám na něj jako na rok plný událostí. Změnu ale vážně nikdo nečekal,“ vzpomíná.

Sametová konspirační teorie

V době studené války hrozil ozbrojený konflikt téměř neustále. Přesto se podařilo změnit režim sametovou cestou. „Nevěřila jsem, že se bez jediného výstřelu zhroutí celý východní blok,“ připouští Šiklová o konci roku 1989.

Šiklová nevěří ani žádným konspiračním teoriím o listopadu. Například že si Havel a Gorbačova sešli a rozhodli se předat zemi Američanům. „Konspiraci vymýšlí lidé, kteří se bojí odpovědět, proč jsem seděl doma a vůbec jsem se to nezajímal,“ myslí si.

Jaký má Šiklová názor na rozpad tradičních politických stran? Jak se těší na dušičky? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Jiřina Šiklová , jra
Spustit audio