Jiřina Šiklová: Vymíráme! Zachrání nás cizinci

27. březen 2014

Po deseti letech růstu se loni snížil počet obyvatel ČR. Zemřelo více lidí, než se narodilo, a projevilo se také stěhování několika tisíc lidí zpět na Slovensko nebo Ukrajinu.

„To ale není problém jenom náš, to je problém celé střední Evropy,“ myslí si socioložka Jiřina Šiklová. Zachrání nás podle ní stejně jako Německo a Dánsko jen trend rostoucího počtu přistěhovalců.

Nízká porodnost je podle ní typická pro bohaté země. Nemůže být ale na vině také nedostatek bytů pro mladé? „Není to pravda. Moje generace také bydlela s rodiči, protože to ani jinak nebylo možné,“ říká.


Naším vrahem je individualismus

„Zastavení zájmu o to mít děti souvisí s vysokým individualismem,“ myslí si. Člověk se orientuje jen sám na sebe a mít dítě je obrovský závazek. Nezrušitelný.

Posunutí hodnotových měřítek má pak také za následek větší počet dětí narozených mimo manželství. Loni se tak narodilo 45 procent dětí. „Najednou to totiž není ostuda. Kdysi ale byla obrovská.“ Roli hrají i důvody ryze finanční: „Ony jsou dost vysoké státní subvence a přídavky, když je matka samoživitelka.“

Čtěte také

Podle Šiklové je ale třeba vidět současný trend v mnohem širším kontextu. Určující je podle ní změna v postavení ženy ve společnosti, která se odehrává dokonce i během života jedné generace. „Žena jde sama do restaurace, to nebylo ani v době, kdy já jsem dospívala,“ říká. „Muž přestal být rozhodujícím činitelem. Přestal být živitelem. Žena rozhoduje. Rozhoduje sama i o počtu dětí.“

Co nás vede k tomu, že se méně vdáváme a ženíme? Umíme spolu navzájem komunikovat? I napříč generacemi? Poslechněte si ze záznamu z iRadia.

autoři: Jiřina Šiklová , zis , rota
Spustit audio