Josef Baxa: Dalajláma nám ukázal, jak tady pomalu a plíživě ztrácíme svobodu

24. říjen 2016

Tibetský duchovní vůdce se sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem. Následovala ostrá kritika čtyř nejvyšších ústavních činitelů: prezidenta, premiéra a předsedy obou komor parlamentu. A prohlášení o české loajalitě k Číně. Podle Hermana je to hra o páteř naší země.

„S tím bych určitě souhlasil,“ říká Josef Baxa. „Pokud tvrdíme, že jsme svobodný, demokratický stát, tak se podle toho musíme chovat. A hlavně ti, kteří jsou hodně vidět.“ Debata, která se přes víkend rozpoutala, je podle něj především o svobodě.

„Měli bychom ji považovat za nejcennější hodnotu, kterou máme. Musíme ji ale taky chránit a bránit. Na tom pak záleží, jestli dokážeme mít vztyčenou hlavu.“ Baxa připomíná, že před 26 lety jsme dalajlámu vítali na červeném koberci.

Dalajláma před 26 lety a dnes

„Pokud tyto dvě návštěvy porovnáte, je zřetelně vidět, jak pomalu, nenápadně a plíživě ztrácíme svobodu. Nevážíme si jí tolik, abychom ji chránili. Prostě jsme pro ni nemuseli bojovat. Spadla nám do klína a to, co je zadarmo, si lidi prostě neváží,“ říká soudce.

Duchovní, jakým dalajláma je, by měl lidi spojovat. Opak je ale pravdou. „Taková liberální společnost, jako je ta naše, by ale měla jeho návštěvu zvládnout. Neměli bychom slyšet tolik ostrých slov. Ani ze strany příznivců, ani ze strany odpůrců. Ale to nám nejde.“

Na Slovensku to šlo...

Slováci na rozdíl od nás podle Baxy situaci zvládli. S dalajlámou se osobně setkal i slovenský prezident Andrej Kiska. „Všechny hrůzy našeho světa začaly slovy. Činy jako nenávist a xenofobie přišly až pak. To je ta velká odpovědnost lidí ve veřejném sektoru, kteří mají volit slova. Nesmí to být vyhraněné nenávistné projevy z jedné nebo druhé strany,“ souhlasí Baxa s prezidentem.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio