Josef Baxa: Do výběru vedení soudů by rozhodně neměli zasahovat politici

6. říjen 2014

Jak má probíhat výběr předsedů a místopředsedů českých soudů? A proč se komunální politici brání místním referendům?

Spor kolem jmenování místopředsedy Vrchního soudu v Praze znovu otevřel otázku, proč u nás neexistují jasná a nejlépe uzákoněná pravidla výběrových řízení.

Nynější kandidát, soudce Jan Sváček, už dvakrát neúspěšně kandidoval na soudce ústavního soudu. V obou případech se proti postavil Senát Parlamentu ČR. Názor na Jana Sváčka veřejně vyjádřil jak prezident Miloš Zeman, tak ministr financí Andrej Babiš.

Čtěte také

„Nechci být soudcem nad jmenováním Jana Sváčka. Vadí mi ale, že výběr funkcionáře soudu je předmětem zájmu vrcholných politiků,“ říká předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Politici mají právo soudce jmenovat. Ale zřejmě prý nemají rozlišovací schopnost, že jde právě o výběr nezávislého soudce. „Výběr musí probíhat s velkou zdrženlivostí. Ne podle toho, jestli dotyčný je, nebo není náš,“ dodává.

Referendum v rámci komunálních voleb

Komunální volby 10. a 11. října 2014 budou v některých obcích nebo městech spojené s konáním místního referenda. „Vidím to jako výraz jisté nespokojenosti lidí s rozhodováním zvolených zástupců,“ říká.

Komunální volby a volby do Senátu

Přitom prý jde o vhodný doplněk v Česku tradiční zastupitelské demokracie. „Z případů, které řešíme, je vidět, že si ale lidé musí rozhodování prostřednictvím referenda vynucovat. Místo toho, aby si ve sporných věcech nechali poradit, tak se referendu brání,“ dodává.

Nemluvte nám do komunální politiky

Velmi podrobně a přísně zkoumají petiční listiny požadující referenda a pak se snaží vybrat nevhodné termíny jejich konání. Přitom nejlogičtější je spojení referend třeba právě s komunálními volbami.

„Mě to připadá, že lidem, kteří konečně mají zájem třeba o místní spalovny nebo umístění hracích automatů, vzkazují: Teď vládneme my! Nerušte a přijďte za čtyři roky k volbám.“

Počet referend přitom v Česku roste. V roce 2011, tedy v době, kdy tento institut vznikl, bylo pořádáno jen 10 referend. Dnes budou voliči rozhodovat už o 50 místních otázek.

Jak se dívá na neustálý boj o platy soudců? A jezdí v autě se zapnutým majáčkem? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio