Josef Baxa: Humor do politiky patří

18. červen 2018

Tajemná tisková konference, pálení trenýrek a čas spodního prádla. Má tohle hlava státu dělat?

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dostal od soudu červenou látku coby předmět zabraný v trestné činnosti. Úřad ji předal Pražskému hradu a ve čtvrtek 14. června 2018 ji prezident Miloš Zeman za účasti novinářů spálil. Oznámil, že čas spodního prádla v politice skončil. Akci označil za happening.

„Pan prezident to udělal zřejmě z humorných důvodů. Jeho vztah k novinářům je dlouhodobě známý a měl jsem pocit, že se nejvíc bavil tím, jak právě novináři předem nerozklíčovali, jaký obsah a průběh bude happening mít a svým způsobem si je pak vychutnal,“ myslí si Josef Baxa.

Politický humor musí mít obsah i formu

„Humor do politiky patří. Možná, kdyby bylo více humoru, bylo by méně zlých a negativních emocí a některé věci by šly lépe. Ale ten humor by měl mít nejen obsah, ale také formu,“ upozorňuje předseda nejvyššího správního soudu. Co jeho samotného v poslední době v politice pobavilo?

„Moc vtipného jsem v poslední době nezaznamenal, nebo jsem to možná už zapomněl. Ale humoru v politice bych se určitě nebránil. Ale musí to být humor, kterému se pak všichni zasmějí. I ten, na jehož účet je humor předveden. Dokonce bych si vážil lidí, kteří si dokáží udělat legraci i sami ze sebe.“

autoři: Josef Baxa , zis , rota
Spustit audio